Έκθεση «Από τον Σαρλ Ντε Γκολ στο σήμερα. 1963-2023 – Το Λυσέ, μια διαδρομή» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Ο Πρόεδρος Ντε Γκολ βρέθηκε στο Λυσέ κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαΐου 1963. Το έτος 2023 είναι η ευκαιρία για να εορταστεί η 60η επέτειος από αυτή την ιστορική επίσκεψη.

Η έκθεση «Από τον Σαρλ Ντε Γκολ στο σήμερα. Το Λυσέ, μια διαδρομή (1963-2023)» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου από τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ (ο οποίος ήταν ο επίτιμος προσκεκλημένος του Thessaloniki Metropolitan Summit που οργανώθηκε από το περιοδικό The Economist) και από τον πρόεδρο της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής, Φρανσουά Περέ (σε κλειστό κύκλο, για λόγους ασφαλείας).

Η έκθεση, που διατρέχει την επίσκεψη Ντε Γκωλ και την εμβληματική διαδρομή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι γνωστό στους κατοίκους της πόλης από τότε που η Γαλλική Λαϊκή Αποστολή ίδρυσε εδώ το πρώτο της σχολείο στο εξωτερικό, το 1906, «τονίζει για ακόμη μια φορά τους στενούς δεσμούς μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, όπως πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν φροντίσει να τους καλλιεργήσουν και πιστεύουμε ότι θα τους καλλιεργήσουν και περαιτέρω», όπως εξήγησε στα εγκαίνια η γενική πρόξενος κ. Μουσέ.

Η έκθεση βασίζεται σε αρχεία, φωτογραφίες και εκθέματα από τη συλλογή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, μεταξύ των «πρωταγωνιστών» των φωτογραφικών ντοκουμέντων διακρίνει κανείς την Κατίνα Παξινού, η οποία επισκέφθηκε το «Λυσέ» το 1962, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Louis Aragon και τον Γιάννη Τσαρούχη, τον ηθοποιό Gerald Philippe, την επί σειρά δεκαετιών διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, που έφυγε τον περασμένο Ιούνιο από τη ζωή, τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο, τον συγγραφέα και πρώην υπουργό Πολιτισμού της Ισπανίας Jorge Semprun (2001) κ.ά.

Για τις ανάγκες της έκθεσης επελέγησαν εξήντα εμβληματικές λέξεις στα γαλλικά και τα ελληνικά, που αποδίδουν αυτές τις κοινές αξίες και τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει το «Λυσέ» στην ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο πολιτισμών, εδώ και δεκαετίες.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης για το κοινό (μέχρι 1η Οκτωβρίου):

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 17:00-21:00
Σάββατο, Κυριακή : 11:00-16:00

• Είσοδος ελεύθερη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος