Η γη της Μεσσηνίας γιορτάζει για την παραδοσιακή, εξαιρετικής ποιότητας ελιά σε ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ γεύσεως και προϊόντων.
Την πρώτη επίσημη έναρξη της γιορτής στο Κολύρι του Πύργου παρουσιάζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πάνος Φωτεινόπουλος.
Μπροστά σε μια αιωνόβια ελιά η Βάσια Σπερδούλη, πρόεδρος του Συλλόγου μιλά για μια ποικιλία παραγνωρισμένη, αλλά μοναδική, χάρη στον τραγανό καρπό της την φρουτώδη γεύση της και το χρυσαφί λάδι που παράγει.
Πηγή ζωής για τους κατοίκους, η συγκεκριμένη ελιά αποτελεί την οικονομική βάση για τους κατοίκους, που χρησιμοποιούν τα τοπικά βότανα σε συνδυασμό με το λάδι και για φαρμακευτικούς λόγους. Μια ποικιλία, η οποία δείχνει να έχει παρουσία από το 6.000 π.Χ. και επιβιώνει έως σήμερα.
Στόχος των καλλιεργητών, σύμφωνα με την κ. Σπερδούλη είναι η ελιά αυτή και τα προϊόντας της να αποκτήσουν την ονομασία Π.Ο.Π., γιατί πέραν όλων των άλλων πλεονεκτημάτων ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Εις εκ των παραγωγών της περιοχής εξάγει ήδη το προϊόν του, το οποίο παρά τις μικρές ποσότητες είναι περιζήτητο. Άλλωστε, όσο πιο μικρή παραγωγή ενός προϊόντος τόσο μεγαλύτερη είναι αξία και η τιμή του.
«Ευελπιστούμε του χρόνου να είμαστε εδώ, με μια πλούσια γιορτή ανοικτή σε όλους» λέει η κ. Σπερδούλη, η οποία προσδοκά το συγκεκριμένο φεστιβάλ να εξελιχθεί σε θεσμό.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος