Εικόνες από την πιο φαντασμαγορική φοιτητική γιορτή του ΑΠΘ στην ιστορία του στην έκθεση «ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 60+»

Εικόνες από την πιο μεγαλοπρεπή γιορτή φοιτητών που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη αναπολεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ήταν η Φοιτητική Εβδομάδα του 1965 όταν 30.000 θεατές κατέκλυσαν το Καυταντζόγλειο Στάδιο για να παρακολουθήσουν τις γυμναστικές επιδείξεις 2.500 φοιτητών και φοιτητριών, ενώ στην Πλατεία Χημείου στήθηκε ένα τεράστιο γλέντι, όπου 15.000 νέοι χόρεψαν, πίνοντας κρασί που ήταν χορηγία των οινοποιείων της περιοχής. Μια φωτογραφική έκθεση- γέφυρα στο χρόνο, που εγκαινιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού των 100 χρόνων του ΑΠΘ και της φετινής «Φοιτητικής Εβδομάδας», ταξιδεύει τους επισκέπτες της σε εκείνες τις ημέρες, υπενθυμίζοντας τι σημαίνει φοιτητική δημιουργικότητα και συμμετοχικότητα, αλλά και πόσο δυνατός είναι ο δεσμός της πόλης με το πανεπιστήμιο.

Η έκθεση του ΑΠΘ «ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 60+» διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Περιλαμβάνει τεκμήρια των εορταστικών φοιτητικών εκδηλώσεων του 1965 και φιλοξενείται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ (Προβλήτα Α’, Λιμάνι). Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό της διασώθηκε κυρίως στο αρχείο του Τάσου Κουκιόγλου, παλιού συντηρητή της Φιλοσοφικής Σχολής και σήμερα φυλάσσεται στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, ενώ συμπληρώνεται από τεκμήρια της συλλογής Ιωάννη Μάντακα, που ανήκει στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ.

«Μέσα στα 100 χρόνια του ΑΠΘ η Φοιτητική Εβδομάδα ήταν και εξακολουθεί να είναι ένας θεσμός βαθιά ριζωμένος στην ακαδημαϊκή μας ζωή. Όμως, οι εκδηλώσεις οι οποίες έμειναν και χαράχτηκαν στην συλλογική μνήμη της πόλης μας, είναι αυτές του 1965. Ήταν εκδηλώσεις που είχαν πανελλήνιο αλλά και διεθνή χαρακτήρα. Ήταν μια χρονιά που η φοιτητική νεολαία της Θεσσαλονίκης εκείνης της εποχής, μέσα από εκδηλώσεις πολιτιστικές, κοινωνικές και αθλητικές, έδωσε πραγματικά το δικό της στίγμα στην πόλη. Εκείνη η εβδομάδα έμεινε στην ιστορία της πόλης μας για την μεγαλοπρέπεια των εκδηλώσεων», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, εγκαινιάζοντας την έκθεση.

«Σκοπός της φοιτητικής εβδομάδας ήταν η προβολή της προσωπικότητας του φοιτητή και η αξιοποίησή του στην οργάνωση και συνεργασία», επισήμανε ο κ. Φείδας, εξηγώντας ότι η πραγματική αξία της διοργάνωσης του 1965 δεν έγκειται μόνο στις εντυπωσιακές εκδηλώσεις και στη μεγαλοπρέπεια που τη συνόδευσαν, καθώς ήταν τότε και η περίοδος που η νεολαία διεκδικούσε κάτι ουσιώδες, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, τη διεύρυνση των ευκαιριών. «Ήταν ουσιαστικά και μια δυναμική έκφραση της νεολαίας εκείνης της εποχής, που αναζητούσε ρόλο και φωνή στο πανεπιστήμιο και στην κοινωνία. Την χρονιά εκείνη η Θεσσαλονίκη ζούσε στον παλμό της Φοιτητικής Εβδομάδας και των νέων παιδιών που βρίσκονταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Δεν ήταν τυχαίο ότι σε όλες τις προσφωνήσεις εκείνης της εποχής το κύριο χαρακτηριστικό της εβδομάδας αποτέλεσε η αναφορά στην πλήρη ισοτιμία καθηγητών και φοιτητών, με τη στενή συνεργασία τους στην οργάνωση των εκδηλώσεων, κάτι που θεωρήθηκε σταθμός για την εποχή, το να μπορούν ισότιμα φοιτητές και καθηγητές να συνεργαστούν για την διοργάνωση μιας εκδήλωσης», εξήγησε.

«Θαυμάζω πραγματικά τους ανθρώπους που οργάνωσαν τη φοιτητική εβδομάδα του 1965, βλέποντας και τώρα τι σημαίνει να οργανώνεις τέτοιου είδους εκδηλώσεις, γιατί εκείνη η εβδομάδα είχε μια ποιότητα. Προφανώς ήταν άλλη η εποχή, αλλά πέτυχε πράγματα τα οποία θα ήθελε οποιαδήποτε διοργάνωση του Πανεπιστημίου: Είχε διεθνή διάσταση, κατάφεραν και έφεραν συγκροτήματα κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη […] κατάφεραν να εμπλέξουν όλη την πόλη […] ανέβηκαν θεατρικές παραστάσεις, έγιναν μουσικοί αγώνες και βέβαια η κορύφωση ήταν η έναρξη», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού των 100 Ετών του ΑΠΘ, καθηγητής Βασίλης Γούναρης.

Επισήμανε δε ότι «αυτός ο εορτασμός δεν μπορεί να γίνει κατανοητός παρά μόνο στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και των παράλληλων δηλώσεων που γίνονται τότε σχετικά με το τι θα απολαμβάνουν οι φοιτητές στο μέλλον, δηλώσεων από τον πρωθυπουργό, ο οποίος παράλληλα θεμελιώνει και κτίρια μέσα στην πανεπιστημιούπολη που εκείνη την περίοδο ολοκληρώνουν ουσιαστικά τον κύκλο της οικοδόμησης της δεκαετίας του 55-65».

Ο θεσμός της Φοιτητικής Εβδομάδας στο ΑΠΘ

Η «Φοιτητική Εβδομάδα» θεσμοθετήθηκε το 1957, όμως η διοργάνωση του 1965 υπήρξε ορόσημο, καθώς συνέπεσε με την παρουσία του τότε Βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄, του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, καθώς και αντιπροσωπειών από τα πανεπιστήμια Βελιγραδίου, Βενετίας, Πράγας και Βερολίνου. Οι εκδηλώσεις εκείνης της εβδομάδας ήταν πολυδιάστατες: Από εκθέσεις, γιορτές, επισκέψεις σε νοσοκομεία και φυλακές, μέχρι αιμοδοσία, θεατρικά και κινηματογραφικά δρώμενα, συναυλίες, χορούς και αθλητικούς αγώνες. Ξεχώρισε ιδιαίτερα η ημέρα ελληνοαφρικανικής φιλίας και το μεγάλο φοιτητικό γλέντι 15.000 ατόμων στην πλατεία του Χημείου. Η κορυφαία στιγμή εκείνης της εβδομάδας ήταν οι γυμναστικές επιδείξεις στο Καυταντζόγλειο Στάδιο την Κυριακή 11 Απριλίου 1965, με τη συμμετοχή 2.500 φοιτητών και φοιτητριών και παρουσία 30.000 θεατών.

Η σύγχρονη «Φοιτητική Εβδομάδα ΑΠΘ» αποτελεί το μεγαλύτερο φοιτητικό φεστιβάλ, που ενώνει τις φοιτητικές ομάδες του Πανεπιστημίου μέσω της τέχνης, της επιστήμης, του αθλητισμού και του εθελοντισμού. Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, workshops και άλλα πολλά μεταμορφώνουν το ΑΠΘ σε ανοιχτό χώρο δημιουργίας και έκφρασης για όλους, ενώ παράλληλα διοργανώνονται δράσεις σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθιστώντας το ΑΠΘ αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης μας. Η φετινή επετειακή «Φοιτητική Εβδομάδα ΑΠΘ» ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος