Εικαστική έκθεση «Deus ex machina» – 21 έως 31 Ιουλίου 2022 στην Επίδαυρο.

H ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Deus ex machina» (Ο «από μηχανής θεός») θα πραγματοποιηθεί στην Επίδαυρο, από τις 21 έως τις 31 Ιουλίου 2022.

Η ιδέα της έκθεσης προέρχεται από τη ματιά της σύγχρονης τέχνης και του αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Μια αναφορά στον «από μηχανής» θεό ως η θεϊκή παρέμβαση που επιλύει μια φαινομενικά άλυτη κατάσταση, επιφέροντας αρμονία.

Ο τίτλος της έκθεσης, η λατινική φράση Deus ex machina, προέρχεται από τον Ρωμαίο ποιητή Οράτιο που στο έργο του Ars Poetica (Ποιητική Τέχνη) συμβουλεύει τους ποιητές να μη χρησιμοποιούν τον «από μηχανής» θεό της Ελληνικής τραγωδίας για να λύσουν τα προβλήματα της πλοκής του έργου τους. Ο Ευριπίδης πρώτος εισήγαγε τον «από μηχανής» θεό για τη λύση της δραματικής πλοκής κάνοντας χρήση μηχανικών μέσων (γερανών) για να επιτρέψει σε θεούς και θεές να κατέβουν στη σκηνή. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια περίπτωση εμφάνισης θεϊκής παρέμβασης που συνέβαινε στο τέλος μιας τραγωδίας, διευκολύνοντας τον τραγικό ποιητή να δώσει μια φυσική λύση στο μύθο του έργου του. Στη λογοτεχνία, ο όρος αναφέρεται στην χρησιμοποίηση ενός χαρακτήρα από τον συγγραφέα για την αλλαγή πλοκής ή για την επίλυση της ιστορίας.

Τα έργα της έκθεσης έχουν σκοπό να πυροδοτήσουν μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ υπερφυσικών θεμάτων, θρησκευτικών κατασκευών, οιονεί επιστήμης και αρχιτεκτονικής του αρχαίου ελληνικού θεάτρου με τους προβληματισμούς του σύγχρονου ανθρώπου.

Φωτογραφικό Υλικό:

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ3.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος