Θεσσαλονίκη – πυροβολισμός 16χρονου: Τι υποστήριξε ο αστυνομικός, οργή και διαμαρτυρίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα (video)

Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο ασκήθηκε στον αστυνομικό που φέρεται να πυροβόλησε 16χρονο σε καταδίωξη στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Ο ανήλικος -που δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι-, παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική. Ο δικηγόρος της οικογένειας έκανε λόγο για εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση, ενώ η ΕΛΑΣ υποστηρίζει ότι σκοπός ήταν να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο 16χρονος.

«Πήγε να εμβολίσει τη μηχανή που ήταν μπροστά. Πυροβόλησα μία φορά στον αέρα και μια προς το αυτοκίνητο. Κινδύνευε η ζωή των συναδέλφων» υποστήριξε ο κατηγορούμενος αστυνομικός.

Το περιστατικό έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες από Ρομά σε διάφορες περιοχές. Στη Θεσσαλονίκη νωρίτερα προκλήθηκαν επεισόδια έξω από το δικαστικό μέγαρο, ενώ στην Αθήνα, πριν λίγο φωτιά σε κάδους απορριμμάτων έβαλε μια ομάδα περίπου 30 Ρομά κοντά στον καταυλισμό στην περιοχή του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι. Μετά την κίνηση αυτή μπήκαν και πάλι στον καταυλισμό. Επιτόπου μεταβαίνουν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα, στο σημείο και η ΕΛ.ΑΣ. Κλειστή η Μεσογείων στο ρεύμα καθόδου στο σημείο.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί έξω από το δικαστικό μέγαρο, μεταξύ ομάδων Ρομά και αστυνομικών δυνάμεων. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν ξύλα και  αντικείμενα, προς τις αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και σήκωσαν πανό, φωνάζοντας συνθήματα, ενώ έγινε και χρήση χημικών από την αστυνομία.

Ο αστυνομικός, ο οποίος έχει τεθεί από χθες σε διαθεσιμότητα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας  οδηγήθηκε το πρωί, ενώπιον του εισαγγελέα. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωση.

Ο ανήλικος και πατέρας ενός μικρού παιδιού εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, σε σοβαρή κατάσταση, διασωληνωμένος.

Σύμφωνα με την Αστυνομία ο 16χρονος πήγε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Μοναστηρίου, έβαλε πετρέλαιο και έφυγε χωρίς να πληρώσει. Το σχετικό στιγμιότυπο έχει καταγράψει κάμερα ασφαλείας. Όπως φαίνεται και στο βίντεο ο υπάλληλος συνομιλεί με 4 αστυνομικούς που βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Οι αστυνομικοί φέρονται να υποστηρίζουν πως, την ώρα που βρίσκονται στις σιδηροδρομικές γραμμές στα Διαβατά, ο 16χρονος, με το αγροτικό φορτηγάκι και αφού είχε κάνει αναστροφή με αποτέλεσμα να βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο μαζί τους, κινήθηκε κατά πάνω τους για να εμβολίσει την πρώτη μηχανή. Ο ένας αστυνομικός, όπως υποστήριξε, πυροβόλησε μία φορά προς τον αέρα και μία φορά προς το φορτηγό.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει οργή και διαμαρτυρίες από Ρομά ανά την επικράτεια. Η εθνική οδός Καρδίτσας – Αθηνών, έμεινε κλειστή από τις 11 χθες το βράδυ, μέχρι στις 3 τα ξημερώματα, η καθώς οι κάτοικοι του οικισμού Ρομά στους Σοφάδες, διαμαρτύρονταν για τον πυροβολισμό του 16χρονου.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες ο δρόμος και γύρω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, εκεί όπου νοσηλεύεται ο 16χρονος. Δεκάδες συγγενείς και φίλοι του ανήλικου άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Ρεπορτάζ Νίκος Καντούρης, Λια Χριστάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος