Τα καταστήματα μεταχειρισμένων ρούχων πολλαπλασιάζονται και το κοινό, που τα επιλέγει φαίνεται πως διευρύνεται, καθώς ολοένα και περισσότεροι στρέφονται στην αγορά second hand ρούχων.
Η βιωσιμότητα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οι χαμηλές τιμές είναι οι λόγοι που οι πολίτες και κυρίως οι νέοι επιλέγουν ρούχα δεύτερης ευκαιρίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η ώθηση στα ανακυκλωμένα ενδύματα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους νέους, που θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ρούχων τους.
Η απόφαση του μεγαλύτερου παγκοσμίως ομίλου στο λιανεμπόριο ενδυμάτων να διαθέτει και μεταχειρισμένα ρούχα, σηματοδοτεί τη δυναμική της νέας τάσης στη μόδα.
Η βιομηχανία της μόδας θεωρείται σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ η δεύτερη πιο ρυπογόνα βιομηχανία στον κόσμο αφού σε αυτήν οφείλεται το 10% της παγκόσμιας παραγωγής διοξειδίου άνθρακα και για το 20% των πλαστικών που παράγονται κάθε χρόνο.
Την ίδια ο αριθμός των ενδυμάτων που παράγονται έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί την τελευταία 20ετία με τα περισσότερα ρούχα πλέον να κατασκευάζονται από πολυεστέρα.
Οι εταιρίες μόδας έχουν δεχθεί κριτική για καταστροφή απούλητων προϊόντων την στιγμή που η βιωσιμότητα εκτός από επείγουσα ανάγκη είναι πλέον απαίτηση του κοινού και ζητούμενο των επιχειρήσεων. Μόνο στις ΗΠΑ πάνω από 11 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων είναι από κλωστοϋφαντουργίες με 2.150 ρούχα να καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε δευτερόλεπτο.
Η βιωσιμότητα στη βιομηχανία της μόδας είναι αρκετά περίπλοκη, η ιδέα συνολικά και η διαχείριση της γιατί μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους στα φυσικά καταστήματα αλλά και η όλη ιδέα μέχρι να φτάσει το προϊόν στο σπίτι σου, στην πόρτα σου.
Όπως φαίνεται η άρρηκτη σύνδεση της μόδας με τη δημιουργία και αγορά ρούχων, σε συνδυασμό με την κλιματική και ενεργειακή κρίση, καθιστά μονόδρομο τη στροφή στην ανακυκλωμένη ένδυση.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος