Επίσημη ενημέρωση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, που στεγάζεται στο ιστορικό, αλλά προβληματικό λόγω παλαιότητας κτίριο της οδού Φράγκων 15, ζητούν οι σπουδαστές όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τους Μιχάλης Κελέκης, που μίλησε στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα” της ΕΡΤ3.
Το στεγαστικό πρόβλημα του Κ.Ω.Θ. επανήλθε στο προσκήνιο λόγω της αναγκαστικής μεταφοράς των μαθημάτων από την επί 36 χρόνια έδρα του, το διατηρητέο κτήριο της Φράγκων (ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ), ύστερα από το “πράσινο φως” που δόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο για τη ριζική ανακαίνιση.
Σπουδαστές και γονείς αγωνιούν για τη μεταφορά των μαθημάτων σε άλλους χώρους για το χρονικό διάστημα που θα γίνονται έργα στο υπάρχον κτίριο. Όπως δηλώνουν υπάρχουν πληροφορίες για τρεις χώρους μέχρι στιγμής: για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και για ένα επταώροφο κτήριο στην Π. Συνδίκα.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, τα μαθήματα στο Ωδείο πραγματοποιούνται μέσω τηλεκπαίδευσης, ατομικά και ομαδικά, λόγω μη συντήρησης του λέβητα θέρμανσης, σύμφωνα με τα μέλη του Συλλόγου Σπουδαστριών & Σπουδαστών ΚΩΘ.
Το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου τον Δεκέμβριο του 2025, ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή του Ωδείου Γεώργιο Ιούλιο Παπαδόπουλο οι εργασίες θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.
Το κτίριο, που χτίστηκε σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli με τα εξαιρετικά αγάλματα στο προαύλιο του, βρίσκεται σε μία από τις ιστορικότερες γειτονιές του κέντρου της πόλης κοντά στο λιμάνι, την Καθολική Εκκλησία, το Εβραϊκό Μουσείο, τον Ιερό Ναό του Αγ. Μηνά, το τουρκικό χαμάμ και άλλα σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Υπενθυμίζεται ότι το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1914 με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, με σκοπό τη διδασκαλία της ευρωπαϊκής μουσικής και παράλληλη υποστήριξη και προαγωγής της ελληνικής μουσικής. Μεταφέρθηκε στο ιστορικό διατηρητέο κτήριο της Οθωμανικής Τράπεζας το 1987 με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη.
Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης, ενώ στο χώρο υπάρχει εκτός των άλλων και δανειστική βιβλιοθήκη με πλούσιο υλικό προς χρήση όχι μόνο των σπουδαστών και των καθηγητών του Ωδείου, αλλά και όσων αγαπούν τη μουσική.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος