Μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και τον πολιτισμό, το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’, ένα τοπόσημο δύναμης και ομορφιάς εγκαινιάζεται σήμερα στη μία το μεσημέρι στις Αιγές Ημαθίας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα εγκαίνια θα μεταδοθούν απευθείας από το ertnews.
Το ανάκτορο των Αιγών, ένα απολύτως πρωτοποριακό για την εποχή του οικοδόμημα, έγινε πρότυπο και αρχέτυπο, γνώρισε χιλιάδες επαναλήψεις καθορίζοντας, για πολλούς αιώνες, την εικόνα της δημόσιας αρχιτεκτονικής, σε ανατολή και δύση.
Ο αρχαιολογικός χώρος ανοίγει τις πύλες του στο κοινό από την Κυριακή, 7 Ιανουαρίου με τους πολίτες να έχουν την ευκαιρία να το επισκεφτούν, ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, στο πολύ μακρύ παρελθόν 2300 χρόνια πριν από την εποχή μας.
Χρειάστηκαν 16 χρόνια εργασιών αναστήλωσης, συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης, ανασκαφής και τεκμηρίωσης του τεράστιου τεχνικού έργου, το μεγαλύτερο οικοδόμημα που έχει δει η κλασική αρχαιότητα, αυτό που ο καθηγητής Βόλφραμ Χέφνερ (Wolfram Hoepfner) είχε χαρακτηρίσει «Παρθενώνα της Μακεδονίας» και στο οποίο μέσα, χωράει τρεις φορές ο Παρθενώνας, παραπέμπει ξανά στην αρχική του εικόνα.
Διαβάστε επίσης:
Ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας»: Όσα πρέπει να ξέρετε για το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές
Στις 5 Ιανουαρίου εγκαινιάζεται το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές
Η Αγγελική Κοτταρίδη στην ΕΡΤ3: Σύντομα θα εγκαινιάσουμε το ανάκτορο του Φιλίππου Β’
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος