Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις Σέρρες στα τέλη του περασμένου Μαΐου, προκάλεσαν προβλήματα κυρίως στο δίκτυο των αγροτικών δρόμων.
Σε επιτόπια έρευνα στην Ορεινή, σε υψόμετρο 700 μέτρων η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Λένια Ιωαννίδου, παρουσιάζει τα παράπλευρα προβλήματα που έχουν προκληθεί στους αγρότες.
Έτοιμοι για την συλλογή της πατάτας σε λίγες ημέρες, οι καλλιεργητές αδυνατούν να προσεγγίσουν με οχήματα και μηχανήματα τα χωράφια τους. Όπως αναφέρει ο Αθανάσιος Γάτσιος, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σερρών, μία- δύο καταιγίδες στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου έπληξαν την περιοχή και διέλυσαν την αγροτική οδοποιία. λόγω των σοβαρών ζημιών και των καθιζήσεων που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, η διέλευση των οχημάτων και των αγροτικών μηχανημάτων έχει καταστεί πρακτικά αδύνατη ή εξαιρετικά επικίνδυνη σε πολλά σημεία.

Οι παραγωγοί τονίζουν ότι η σοδειά τους κινδυνεύει να μείνει στα χωράφια, καθώς τα φορτηγά και τα τρακτέρ δεν μπορούν να προσεγγίσουν ή να μεταφέρουν τα προϊόντα με ασφάλεια. Όσοι ασχολούνται με την παραγωγή πατάτας, φασολακίων, ελιάς, αλλά και υλοτομικές ή κτηνοτροφικές εργασίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετακίνησης, η οποία απαιτεί περισσότερο χρόνο.
Η διάβρωση του εδάφους από τις βροχές είναι συνεχές φαινόμενο και οι χωμάτινοι δρόμοι που οδηγούν στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, ανασκάπτονται από τα νερά και βουλιάζουν, μετατρεπόμενοι σε μικρούς χείμαρρους, με όγκους φερτών υλικών που εμποδίζουν την πρόσβαση. Ως αποτέλεσμα επηρεάζονται οι καθημερινές αγροτικές εργασίες των κατοίκων και η τοπική οικονομία.

Εν όψει φθινοπώρου το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί και το πρόβλημα πόσο εύκολη θα είναι η μεταφορά της παραγωγής πατάτας με μια συρόμενη καρότσα σε τρακτέρ;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σερρών Βαλάντης Καζακίδης ενημέρωσε ότι έως την Δευτέρα θα σταλούν μηχανήματα του δήμου για να λυθεί το πρόβλημα.

Ωστόσο, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να καθαρίσουν κάποια σημεία από φερτά υλικά, για την διέλευση των οχημάτων. Εάν επιχειρηθούν χωματουργικές εργασίες για να καλύψουν το ανάγλυφο της πέτρας, το χώμα θα παρασυρθεί στην πρώτη βροχή, ενώ η εκσκαφή και αφαίρεση των βράχων είναι πρακτικά αδύνατη. Για όποιον έχει παρατηρήσει αγροτικές εργασίες σε ορεινές περιοχές και όχι σε πεδινές, η εικόνα των χιλιάδων χιλιομέτρων αγροτικών δρόμων είναι σχεδόν παντού η ίδια, καθώς αυτοί έχουν διανοιχθεί σε εδάφη συνήθως με μεγάλη κλίση, ή πέτρες, τα οποία ανασκάπτονται και διαβρώνονται αμέσως μετά από μία έντονη βροχόπτωση.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος