Δράσεις για την  διάσωση των αγρίων αλόγων στο Αινήσιο

Ζέστη, λειψυδρία, άρδευση χωραφιών προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στην επιβίωση της άγριας φύσεως στο Δέλτα του Έβρου.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε περιβαλλοντικά θέματα  επισκέφτηκε το Δέλτα του Έβρου. Φτάνοντας στο Αινήσιο μια νησίδα στο ποτάμι, αντίκρισε δυο νεκρά άλογα αλλά όπως εξηγεί τα νεκρά ζώα μπορεί να είναι περισσότερα.

Η αιτία αυτού του θλιβερού και ανησυχητικού φαινομένου οφείλεται στην υφαλμύρωση των νερών, αφού το γλυκό νερό που κατεβαίνει από το ποτάμι πηγαίνει για άρδευση των χωραφιών στην γειτονική Τουρκία και το θαλασσινό νερό έχει εισβάλει στο Δέλτα, εξηγεί ο Νίκος Μουσουνάκης Πρόεδρος του Συλλόγου Αινήσιου Δέλτα.

Δράσεις για την  διάσωση των αγρίων αλόγων στο Αινήσιο

«Μετά την κατασκευή φράγματος από τους Τούρκους για να ποτίζουν τους ορυζώνες τους η νησίδα καλύφθηκε περιμετρικά με αλμυρό νερό από την θάλασσα».

Ο κ. Μουσουνάκης, λέει πως δεκάδες αυτοσχέδιες δεξαμενές έχουν μεταφερθεί και τοποθετηθεί στην νησίδα. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, καθώς δεν μπορούν να μεταφερθούν οδικά. Τα φορτηγά σταματούν σε κάποιο σημείο, μετά όλα φορτώνονται σε βάρκες και στην συνέχεια μεταφέρονται με τα χέρια. Εχθές μέλη του συλλόγου μετέφεραν 300 μπάλες με σανό για να φάνε τα ζώα και να μην πεθάνουν από ασιτία. Όταν μύρισαν το φρέσκο γλυκό νερό αμέσως έσπευσαν να πιούν καθώς κινδύνευαν να πάθουν αφυδάτωση.

Δράσεις για την  διάσωση των αγρίων αλόγων στο Αινήσιο

«Οι Τούρκοι επωφελούνται από το φράγμα, όπως και κάποιοι αγρότες στην ελληνική επικράτεια, αφού το νερό διαχέεται πιο ψηλά στα χωράφια τους. Το φαινόμενο οξύνεται αφού προ δυο εβδομάδων ψόφησαν και τα ψάρια του γλυκού νερού».

Αυτή η αλυσίδα της μεταφοράς βοήθειας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να έρθει η περίοδος των βροχών, τονίζει ο κ. Μουσουνάκης, που δεν ευελπιστεί σε διαλεκτική στάση από πλευράς των Τούρκων αρμοδίων.

Η μεταφορά των αγρίων αλόγων στην ενδοχώρα είναι αδύνατη, καθώς αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα και στους αγρότες, που θα έχαναν τις δικές τους καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι οποίες θα μετατρέπονταν σε χορτολιβαδικές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος