Τόσο πολύτιμο που χρειάζεται αφ’ υψηλού επισκόπηση. Δορυφορικά «μάτια» στα νερά της Ρόδου έχει εγκαταστήσει η ΕΥΑΘ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό την παρακολούθηση της ποιότητας και της στάθμης των υδάτων της περιοχής.
Η μείωση των βροχοπτώσεων και η ξηρασία έκαναν την παρακολούθηση της ποιότητας και της στάθμης των υδάτων του ταμιευτήρα του φράγματος Γαδουρά, στη Ρόδο, με τη χρήση δορυφορικών μέσων τηλεπισκόπησης, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεντέ, Διευθυντή Στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΥΑΘ.
Είναι ένα λογισμικό με το οποίο ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη κάποιων βασικών ποιοτικών παραμέτρων όπως είναι η θολότητα σε έναν μεγάλο ταμιευτήρα, η στάθμη του σε λίμνες και σε περιοχές συγκέντρωσης του νερού.
Η ΕΥΑΘ διαθέτει την τεχνογνωσία της δορυφορικής βιντεοεπισκόπησης για τα ανεπεξέργαστα στοιχεία της επικρατούσας καταστάσεως. Ακολουθεί η ανάλυση των δεδομένων και προκύπτουν τα βαθμολογημένα και οπτικοποιημένα τα αποτελέσματα των παραμέτρων. Η παρακολούθηση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών των υδάτων στον ταμιευτήρα Γαδουρά, θα δώσει ακριβή εκτίμηση των επιπτώσεων στην ποιότητα των υδάτων του ταμιευτήρα από τις πυρκαγιές που προκλήθηκαν σε δασικές εκτάσεις στο νησί, καθώς και την δυνατότητα μέτρων πρόληψης.
Το σύστημα παρακολουθεί όλες τις παραμέτρους που απαιτούνται για την προσδοκώμενη ποιότητα του νερού. Η παρακολούθηση με αυτά τα σύγχρονα μέσα, τα “μάτια” σε πραγματικό χρόνο και σε μεγάλες εκτάσεις δεν συγκρίνεται με εκείνα που χρησιμοποιούντο στο παρελθόν, τα οποία ήταν άριστα για την εποχή τους.
«Οι ευρωπαϊκοί κανόνες αυστηροποιούνται για τους παρόχους ύδρευσης και τα συστήματα της χώρας πρέπει να συμβαδίζουν με τις νέες προδιαγραφές, που θέτει η νομοθεσία. Τα παρελθοντικά στοιχεία βοηθούν στις συγκρίσεις με το σήμερα, για τις μεταβολές που πιθανόν προκύπτουν από κάποια περιβαλλοντική υποβάθμιση ή διαφοροποίηση».
Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μια βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η ΕΥΑΘ διαθέτει μεγάλη εμπειρία, καθώς ανάλογη εργασία γίνεται και στην λίμνη του Πολυφύτου που υδροδοτεί την Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον κ. Μεντέ, η τεχνογνωσία της ΕΥΑΘ αξιοποιεί τα δορυφορικά δεδομένα από το σύστημα Copernicus, για να ενισχυθούν οι υπάρχουσες υποδομές, προκειμένου να προσφέρεται στους καταναλωτές νερό άριστης ποιότητας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος