Διεθνές Συνέδριο για τα 100 χρόνια του περιοδικού “Θεολογία”

Με την παρουσία υψηλών προσκεκλημένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό διεξάγεται από σήμερα 11 Οκτωβρίου έως και τις 14 του μήνα, στην Αθήνα, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό ετών (1923-2023) από την ίδρυση και την πρώτη κυκλοφορία του επιστημονικού περιοδικού «Θεολογία».Το συνέδριο που διοργανώνεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει κεντρικό θέμα: «Η ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας», ένα ζήτημα που σχετίζεται με τις αλλαγές που επιφέρει η πρόοδος της τεχνολογίας και η τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητα αλλά και στον κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό μας βίο.

Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, το συνέδριο έχει εθνικό και εκκλησιαστικό σκοπό, διότι η εκκλησία ήταν πάντα πρωτοπόρος στη σκέψη, δίνοντας λύση στα σύγχρονα προβλήματα, ενώ σκοπός είναι να θέσει τον άνθρωπο στο κέντρο των τεχνολογικών εξελίξεων. “Ο άνθρωπος πρέπει να είναι ο διαχειριστής κι όχι η τεχνολογία να τον υποκαθιστά ή να τον οδηγεί εκεί που θέλει αυτή”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιότατος.

Ακόμη τόνισε ότι καμία τεχνολογική καινοτομία και εξέλιξη μάλλον δεν είναι ουδέτερη, αφού ανατρέπει την προηγούμενη τάξη των πραγμάτων. Προκύπτει λοιπόν το κρίσιμο ερώτημα: Κατά πόσον αλλοιώνεται  ή όχι η θεολογική μας ταυτότητα και η εκκλησιαστική μας συνείδηση, αλλά και η ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, από την αλόγιστη διαμεσολάβηση της τεχνολογίας.

Η Θεολογία ως επιστημονικό περιοδικό εκδίδεται ανελλιπώς από το 1923, με την μέριμνα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αγγίζοντας ήδη έναν αιώνα παρουσίας του στα θεολογικά γράμματα. Το συγκεκριμένο περιοδικό αποτελεί ήδη πολύτιμη παρακαταθήκη για τη θεολογική έρευνα διεθνώς αλλά και ιστορική μαρτυρία για την ελληνική θεολογική επιστήμη. Οι προκλήσεις των καιρών αλλά κυρίως οι θεολογικές και ποιμαντικές ανάγκες της εκκλησιαστικής διακονίας, οδήγησαν σε ουσιαστικές και τυποτεχνικές αλλαγές, ώστε ο θεολογικός λόγος να ακούγεται ευρύτερα, να προκαλεί ζυμώσεις και γόνιμη συζήτηση, να γίνεται φανερή η επικαιρότητα και διαχρονικότητά του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος