Δέκα αρχαία ναυάγια και μοναδικά ευρήματα στον βυθό της Κάσου

Στα νότια της Καρπάθου μέσα από την τρικυμισμένη θάλασσα αναδύεται ένα μικρό σε έκταση νησί, που είχε μεγάλη παρουσία στην ιστορική του διαδρομή.

Δέκα αρχαία ναυάγια και μοναδικά ευρήματα στον βυθό της Κάσου

Η Κάσος αποκαλύπτεται μέσα από τον αρχαιολογικό της πλούτο που βρίσκεται στην θάλασσα.

Η Ξανθή Αργύρη διευθύνουσα ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας Κάσου, εξηγεί πως από το 2018, γύρω από το νησί έχουν βρεθεί δέκα ναυάγια με παλαιότερο ένα του 500 π.Χ και το νεότερο ένα πλοίο της περιόδου του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.

Τα στοιχεία πλέον τεκμηριώνουν την Κάσο ως σταθμό για το διαμετακομιστικό εμπόριο από την αρχαιότητα. Λάδι και κρασί ταξίδευαν στην άλλη άκρη της Μεσογείου,  και παραμένουν έως σήμερα τα κύρια προϊόντα του νησιού.

Το Καρπάθιο πέλαγος έγινε ο τάφος πολλών πλοίων και στοιχεία για μια αρχαία λιμενική εγκατάσταση, αποκαλύπτουν την σπουδαιότητα του νοτιότερου νησιού στο Αιγαίο. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Όμηρο, η Κάσος συμμετείχε με τον στόλο της στην εκστρατεία των Αχαιών στην Τροία. Οι αρχαιολόγοι συνάντησαν αρκετούς τύπους αμφορέων, ένα είδος κεραμικής χαρακτηριστικής της ελληνικής και ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και άλλα σημαντικά κεραμικά.

Δέκα αρχαία ναυάγια και μοναδικά ευρήματα στον βυθό της Κάσου

Σύμφωνα με την κ. Αργύρη οι δύτες βρήκαν αμφορείς που προέρχονταν από την Ισπανία και την σημερινή Τυνησία, άλλο ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η Κάσος ήταν ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, μια σημαντική οδός ναυσιπλοΐας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος