“Being an Islander”: Μία μοναδική ανθρωπολογική έρευνα για την ευρεία έννοια της νησιωτικότητας

Το ντοκιμαντέρ “Being an Islander / Όντας νησιώτης” του Δημήτριου Μπούρα, ερευνητή κοινωνικού ανθρωπολόγου και κινηματογραφιστή, ξεκινά με αφήγηση για τη γεωλογική εξέλιξη της Σίφνου, τα πρώτα 4 λεπτά, επί συνόλου 69 λεπτών.

Όπως είπε ο κ. Μπούρας, πρόκειται για μία μοναδική ανθρωπολογική έρευνα για την ευρεία έννοια της νησιωτικότητας που φτάνει σε βάθος 300 εκατομμυρίων χρόνων, όταν ακόμη τα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου, ξεχωριστό παράδειγμα διαρκούς κατοίκησης του χώρου, βρίσκονταν εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η Μαδαγασκάρη. Επελέγη δε το νησί της Σίφνου, ένα νησί που κατοικήθηκε το 3.200 π.Χ και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, ως μοντέλο έρευνας του νησιωτισμού, που χαρακτηρίζεται από τη διαρκή εναλλαγή ανάμεσα στην εντοπιότητα και τη μετακίνηση.

Τα ιδιαίτερα, μοναδικά χαρακτηριστικά διαμόρφωσαν συμπεριφορές κατοίκησης και τρόπους διαβίωσης που παρουσιάζουν εξαιρετικό αρχαιολογικό, ανθρωπολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, ενώ συνάμα προσφέρουν πολύτιμα διδάγματα.

Το ντοκιμαντέρ επιδιώκει να καταστήσει ορατή τη σύνθεση των πολύπλευρων δυνάμεων που συνέβαλαν στην ποικιλομορφία και τα πολλαπλά επίπεδα μνήμης αυτού του ανθρώπινου οικοσυστήματος και να δώσει χώρο στις αφηγήσεις των κατοίκων της, υπενθυμίζοντάς μας την αξία των δεσμών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος