Αύξηση των δυστυχημάτων από ορειβάτες

Ξεκινώντας μια ανάβαση σε κάποιο βουνό οι περισσότεροι αισθάνονται σαν τον Έντμουντ Χίλλαρι, αλλά συχνά καταλήγουν σαν τον Τζώρτζ Μάλορι και τον Άντριου Ίρβιν.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Τίμος Φακαλής, “σκαρφάλωσε” στις παρυφές του Ολύμπου για να συναντήσει εξέχοντα μέλη της αναρριχητικής κοινότητος.

Ο Ζαφείρης Τρόμπακας, διασώστης, διευθυντής εκπαίδευσης ΕΟΔ, αναφέρει τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται σημαντική αύξηση των συναγερμών για διάσωση ορειβατών.

500 επαγγελματίες και ερασιτέχνες διασώστες από 41 χώρες συμμετέχουν στο παγκόσμιο συνέδριο ορεινής διάσωσης κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία αποτελούν εργαλεία για τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων.

Αύξηση των δυστυχημάτων από ορειβάτες

Το 2024 αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εξαφανίσεις στα ελληνικά βουνά, ενώ μόνο στον Όλυμπο κατεγράφησαν 18 ατυχήματα εκ των οποίων το ένα δυστύχημα. Αυτά  αποδεικνύουν ότι έλλειμμα γνώσεως και μικρή ή καθόλου εμπειρία οδηγούν σε τραγικά γεγονότα. «Με την κλιματική αλλαγή έχουν μειωθεί οι χιονοστιβάδες και ευτυχώς δεν έχουμε τόσα ατυχήματα, που συχνά καταλήγουν μοιραία».  

Όπως λέει ο κ. Τρόμπακας, με τον ορειβατικό τουρισμό, αυξήθηκε η επισκεψιμότητα, ενώ κάποιοι ενεργούν για την επίτευξη υπερκατορθωμάτων, δοκιμάζοντας μονοπάτια αχαρτογράφητα, ή αδιέξοδες διαδρομές ως πρόκληση στο άγνωστο, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σφηνωμένοι σε βράχους, εγκλωβισμένοι σε χαράδρες, όπου ο εντοπισμός τους είναι εξαιρετικά δύσκολος. Το βέλτιστο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με τον συνδυασμό εναέριων και επίγειων δυνάμεων.

Αύξηση των δυστυχημάτων από ορειβάτες

Εάν κάποιος καταλάβει πόσο εύκολο είναι να πάθει ένα ατύχημα, θα είναι καλύτερα προετοιμασμένος προτού επιχειρήσει μια ανάβαση στο βουνό, τονίζει ο κ. Τρόμπακας δίνοντας απλές οδηγίες: να έχει ενημερώσει για την διαδρομή που θα ακολουθήσει, να γνωστοποιεί τυχόν αλλαγές, που είναι και το πιο συχνό φαινόμενο εκ μέρους των αναβατών, να γνωρίζει εάν η διαδρομή είναι ασφαλής και εάν υφίστανται οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες προτού ξεκινήσει. Επίσης, πρέπει να θυμούνται ότι ο χρόνος συνομιλίας με τα κινητά είναι πολύτιμος, η μπαταρία αδειάζει σύντομα και κόβεται η επικοινωνία. Οπότε η χρήση πρέπει να γίνεται με φειδώ για να υπάρχει σε ώρα ανάγκης.

Η αμέλεια εκ μέρους ορισμένων, που βγαίνουν από τα οριοθετημένα μονοπάτια, χωρίς να ακολουθούν την σήμανση η αδιαφορία που επιδεικνύουν να ενημερώσουν για το που και από ποια διαδρομή πηγαίνουν, κτυπά συναγερμό και κινητοποιείται ένας ολόκληρος μηχανισμός, εξαιρετικά κοστοβόρος και συχνά θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές άλλων.

150.000 επισκέπτες φτάνουν κάθε χρόνο στο μυθικό βουνό, αλλά ένας φαινομενικά υγιής, που περπατά στην παραλία δεν είναι βέβαιο πως θα αντέξει στις δύσκολες και απρόσμενες συνθήκες που κρύβει μια αναρρίχηση. Μια εκδρομή το Σαββατοκύριακο μπορεί να καταλήξει σε επικίνδυνη περιπέτεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος