Οι γλυκές σοκολατένιες λιχουδιές γίνονται πιο ακριβές, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης στην αλυσίδα εφοδιασμού, της χρόνιας ανεπαρκούς επένδυσης σε κτήματα κακάο, αλλά κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ο Ιωάννης Γλύκος Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνικών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, λέει πως οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν τον Ιανουάριο, και κυμαινόταν από 4,5 έως 6 ευρώ το κιλό, αλλά περιμένουν μια καινούργια αύξηση.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις τιμές, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν έως πότε, ενώ δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποβαθμίσουν τα προϊόντα τους με κατώτερης ποιότητος κακάο.
Η μείωση της παραγωγής όπως εξηγεί ο κ. Γλύκος, οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που κατέστρεψαν δέντρα και καρπούς. Ξηρασίες και πλημμύρες διαδεχόμενες η μια την άλλη, προκαλούν απελπισία στους καλλιεργητές και ανησυχία στις αγορές και τις βιομηχανίες. Κάποιοι έσπευσαν προκαταβολικά με συμβόλαια να πάρουν την όποια παραγωγή είχαν οι αγρότες και αυξομειώνουν τις διεθνείς τιμές.
Η ξηρασία έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες στην Δυτική Αφρική, η οποία συνεισφέρει περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Κακάο, η παγκόσμια προσφορά έχει μειωθεί κατά σχεδόν 11% από πέρυσι. Το κακάο καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό από μικροκαλλιεργητές, οι οποίοι δεν διαθέτουν τα μέσα για να επανεπενδύσουν στην γη τους, κάτι που μεταφράζεται σε χαμηλότερες αποδόσεις με την πάροδο του χρόνου.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τον ξηρό καιρό και το Harmattan (παραδόξως χαρματάν στην γλώσσα των Ακάν σημαίνει χαράματα), δηλαδή μια εποχή μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, κατά την οποία ο ομώνυμος ξερός και γεμάτος σκόνη άνεμος φυσά από την Σαχάρα πάνω από την Δυτική Αφρική στον Κόλπο της Γουινέας. Τα νέφη που φέρνουν βροχοπτώσεις μετατρέπονται σε αμμοθύελλες.
Παγκοσμίως παράγονται σχεδόν 6 εκατ. τόνοι κακάο ετησίως. Σχεδόν τα δύο τρίτα προέρχονται από την Δυτική Αφρική. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου 1/3 παράγεται στην Νότια Αμερική 15% και την Ασία 12%. Η Ακτή Ελεφαντοστού παράγει περίπου το 38% και η Γκάνα το 19%. Όποιος επισκεφτεί μια κακαοφυτεία π.χ. στην Ακτή Ελεφαντοστού διαπιστώνει ότι η γη τύποις ανήκει στους καλλιεργητές, που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ειδικά με τις βροχοπτώσεις οι οποίες προκαλούν την ασθένεια του μαύρου λοβού, έναν μύκητα που μαυρίζει και στεγνώνει τον καρπό, όπως μια μούμια. Εν τούτοις, μια πολύ γνωστή ευρωπαϊκή εταιρεία παίρνει σε ευτελείς τιμές τον καρπό του κακάο για να παράγει πλήθος προϊόντων σοκολάτες, ροφήματα κλπ,, τα οποία οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβά.
Μειωμένη παραγωγή, μεγαλύτερο κόστος για τους παραγωγούς, υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Τον Μάιο του 2024, η τιμή καταναλωτή και της σοκολάτας σε σκόνη στην ΕΕ ήταν 6,3% υψηλότερη από ό,τι τον Μάιο του 2023. Την ίδια περίοδο φέτος οι τιμές ήταν γύρω στις 10.000 δολάρια ανά τόνο, σχεδόν διπλάσιο από ότι ήταν πριν από 50 χρόνια.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος