Αυξάνονται την τελευταία τριετία οι δότες οργάνων

Από τις τελευταίες θέσεις που βρισκόταν η Ελλάδα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, ανεβαίνει βαθμίδα και στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της δωρεάς οργάνων.

Αυξάνονται την τελευταία τριετία οι δότες οργάνων

Η Ειρήνη Γεωργιανάκη, γιατρός- πρόεδρος του Συλλόγου «Αιματοκρήτης», μιλά για «ένα λεπτό θέμα, που στην Ελλάδα δεν έχει την θέση που θα έπρεπε να έχει. Ειδικά στην Κρήτη είχαμε περιστατικά δωρεάς και αυτό επηρέασε γενικότερα την κοινωνία, που άρχισε να βλέπει το θέμα θετικά».

Ο Σύλλογος είναι ο παλαιότερος στην χώρα και επί χρόνια καταβάλλει προσπάθειες, οι οποίες επιβραβεύονται, καθώς «τελευταία ο κόσμος ευαισθητοποιείται» και όπως λέει η κ. Γεωργιανάκη, «η δωρεά οργάνων παύει να είναι θέμα ταμπού».

Η πρόσφατη νομοθεσία για τις μεταμοσχεύσεις ενισχύει την προσπάθεια, όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην μάχη για την ζωή.  

Αυξάνονται την τελευταία τριετία οι δότες οργάνων

Ο θεσμός του συντονιστή μεταμόσχευσης, βοήθησε στην αύξηση των διαθέσιμων μοσχευμάτων, στην  ανεύρεση υποψήφιων δοτών,

«Το βάρος κάθε μεταμοσχευτικής επέμβασης παλαιότερα έπεφτε στους θεράποντες γιατρούς. Σήμερα ειδικοί γιατροί και συντονιστές ενισχύουν τις προσπάθειες εύρεσης μοσχευμάτων, συντονίζουν την όλη επιχείρηση και επιπλέον βοηθούν ψυχολογικά την οικογένεια του δωρητού.

Αυξάνονται την τελευταία τριετία οι δότες οργάνων

Άλλωστε πρόκειται για μια δωρεά για την οποία ο νόμος έχει προβλέψει σχετικά:

1. Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον είναι ενήλικο και συντρέχουν οι προϋποθέσεις της επόμενης παραγράφου…. 

2. Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο 3.

3. Στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων τηρείται αρχείο όπου καταχωρούνται οι δηλώσεις των πολιτών περί αντίθεσής τους στην αφαίρεση οργάνων τους μετά θάνατον. Κάθε ενήλικος πολίτης μπορεί να αποστέλλει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων σχετική δήλωσή του, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής. Για τη δήλωση δεν απαιτείται συγκεκριμένος τύπος, αρκεί να συνάγεται ρητά και αβίαστα η ακριβής βούληση του προσώπου. Η δήλωση αυτή είναι ελεύθερα ανακλητή. Η ανάκληση γίνεται με νεότερη δήλωση ανάκλησης, η οποία αποστέλλεται ομοίως στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Η αρχική δήλωση διαγράφεται από το αρχείο και θεωρείται ως μη γενόμενη.[1]

Αυξάνονται την τελευταία τριετία οι δότες οργάνων

Ποιοι είναι οι παράγοντες και οι νοοτροπίες που ενεργούν ανασταλτικά, σε εκείνους που καλούνται να πάρουν μια τέτοια απόφαση, η οποία θα κρίνει εάν κάποιος άνθρωπος, ένας άγνωστος, που παλεύει σε κάποια μονάδα εντατικής, θα πεθάνει επειδή δεν θα μπορέσει να λάβει ένα μόσχευμα; Προκαταλήψεις και σκοταδιστικές αντιλήψεις αιώνων, όπως εύστοχα περιέγραψε ο Παύλος Μάτεσης στο βιβλίο του “Ο παλαιός των ημερών“, όπου η ανάγκη του ανθρώπου για θαύματα, τον συγκρατεί από το αληθινό θαύμα της επιστήμης.


[1] «Εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων». Άρθρο 18 (άρθρο 12 Οδηγίας 2010/53/ΕΕ) – Υγειονομικό προσωπικό, Άρθρο 9 – Αφαίρεση οργάνων από θανόντα δότη, Υπουργείο Υγείας, http://www.opengov.gr/yyka/?p=383

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος