Άρχισε η συγκομιδή του τριαντάφυλλου στην Χίο

Τα ξεχωριστά τριαντάφυλλα που καλλιεργούν οι κάτοικοι της Χίου στους μεγάλους ροδόνες έχουν ανθίσει και άρχισε η συγκομιδή τους.

Αναζητώντας τα μαγιάτικα τριαντάφυλλα, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θοδωρής Πυλιώτης έφτασε στο χωριό του Αί Γιώργη Συκούση.

Εκεί ο Νίκος Κύλης, καλλιεργητής τριαντάφυλλου, μιλά για τα τέσσερα είδη του φυτού που ευδοκιμούν στην περιοχή. Απριλιάτικο, Μαγιάτικο, εκατόφυλλο και πολίτικο. Κάθε ένα με ξεχωριστές ιδιότητες. Δεν είναι για στολισμό ανθοδοχείων.    

Επί πολλά χρόνια καλλιεργούνται τα ιδιαίτερα τριαντάφυλλα με μοναδικό άρωμα και η συγκομιδή τους ξεκινά τον Απρίλιο. Το μαγιάτικο είναι ιδανικό για γλυκό, εξηγεί ο κ. Κύλης.

Άρχισε η συγκομιδή του τριαντάφυλλου στην Χίο

Η οικογένεια προχώρησε σε καθετοποίηση της παραγωγής. Έτσι, παράγει ροδόνερο, γλυκά του κουταλιού, λικέρ, αλλά και αποξηραμένα ροδοπέταλα για αφέψημα, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C.

Όπως λέει ο κ. Κύλης, οι δυσκολίες της καλλιέργειας είναι δεδομένες, όπως κάθε αγροτική δουλειά, που απαιτεί χειρωνακτική εργασία, ενώ το πρωινό ξύπνημα σημαίνει ότι η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί, προτού σηκωθεί ψηλά ο ήλιος και τα κάψει, έως τις εννέα το πρωί.

Άρχισε η συγκομιδή του τριαντάφυλλου στην Χίο

Είναι το υψόμετρο και το μικροκλίμα του Συκούση, που δίνουν ένταση στα αιθέρια έλαια και στο άρωμα από τις τριανταφυλλιές, καθιστώντας τα μοναδικά προϊόντα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος