Φορτωμένα κλαδιά δέντρων που γέρνουν γεμάτα καρπούς είναι το θέαμα σε ένα κτήμα στα Βρυτά Πέλλης.
Η συγκομιδή ξεκίνησε. Το άγνωστο στους πολλούς φρούτο παρουσιάζει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαίρη Κεσκιλίδου.
Σε μέγεθος και σχήμα μικρού αχλαδιού και με γεύση που συνδυάζει μήλο, χουρμά και αχλάδι, ο καρπός της τζιτζιφιάς έχει τεράστια ζήτηση, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στο εξωτερικό αναφέρει ο Πέτρος Τζαβέλας, ιδιοκτήτης του μοναδικού αγροκτήματος στην Ελλάδα με τζιτζιφιές.
Εκτός από ωμό το τζίτζιφο προσφέρεται και αποξηραμένο ή ως μαρμελάδα, ενώ σύντομα ξεκινά η μεταποίηση του σε τσίπς.
Στα 18 στρέμματα, που καλλιεργεί ο κ. Τζαβέλας, η παραγωγή υπολογίζεται στους 10 με 12 τόνους, και υπόσχεται ότι σε βάθος διετίας- τριετίας θα ξεκινήσουν οι εξαγωγές.
Σύμφωνα με τον γεωπόνο Αντώνη Πασιούδη είναι ένα μοναδικό φρούτο με δέκα φορές περισσότερη Βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και πλούσιο σε φλαβινοειδή, βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας, ενώ παρά την γλυκιά του γεύση έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Πρόκειται για μια βιολογική καλλιέργεια, ελάχιστη φροντίδα, δεν απαιτεί πολύ νερό και ενδείκνυται ως επικερδής καλλιέργεια ειδικά την περίοδο της κλιματικής αλλαγής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος