Αρχέγονες και σπάνιες φυλές ελληνικών βοοειδών

Ένας αγροτικός ορεινός οικισμός, φιλοδοξεί να γίνει το καταφύγιο και το εκτροφείο για φυλές ζώων που δεν βρίσκονται πλέον στους αγρούς και τα δάση.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας ανέβηκε σε  υψόμετρο 270 μ., ανατολικά της Καλαμπάκας πίσω από τα Μετέωρα για να δει την οικόσιτη πανίδα που υπήρχε στην Ελλάδα πριν από χιλιάδες χρόνια.

Ο Τάκης Δήμου, εκτροφέας σπάνιων φυλών ζώων θεωρεί εαυτόν ιδιοκτήτη μιας σύγχρονης κιβωτού των ζώων. Και αυτό γιατί προσπαθεί να διασώσει τις σπάνιες φυλές των ζώων ως άλλος Νώε. Αν και ο δικός του κατακλυσμός, που λέγεται σύγχρονη κτηνοτροφία, δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα.

Αρχέγονες και σπάνιες φυλές ελληνικών βοοειδών

Επί 40 χρόνια δουλεύει στην Αύρα Τρικάλων με αρχέγονες φυλές βοοειδών, που υπήρχαν στον ελλαδικό χώρο προ 12.000 ετών, δηλαδή από την αγροτική επανάσταση,  σπάνιες και αυτόχθονες. Όνοι και άλογα της Σκύρου, άλογα της Θεσσαλίας, μαύροι χοίροι, αίγες Καρύστου και μικρόσωμες αγελάδες της φυλής τύπου Κατερίνης, εκτρέφονται σε έναν τεράστιο βοσκότοπο ιδιωτικό και κοινόχρηστο.

Το κρέας τους εκτιμάται ως εξαιρετικό και σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο του Μπάρι προς 12ετίας, διαπιστώθηκε η περιεκτικότητα σε ωφέλιμα Ωμέγα, ενώ το γάλα περιέχει καζείνη 1, όχι την 2 που είναι επιβλαβής, εξηγεί ο κ. Δήμου.

Αρχέγονες και σπάνιες φυλές ελληνικών βοοειδών

Πριν από 35 χρόνια οι ειδικοί έλεγαν ότι τα ζώα αυτά είναι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον. Τώρα διαπιστώνεται ότι αυτά τα ζώα έχουν διατηρήσει το περιβάλλον, διότι λόγω της βόσκησης και των μετακινήσεων τους διατηρούν την χλωρίδα της περιοχής. Όταν ένα λιβάδι, μια έκταση βοσκής εγκαταλείπεται τότε χάνονται και πολλά είδη φυτών.

Αρχέγονες και σπάνιες φυλές ελληνικών βοοειδών

Σε μια εποχή τροφικής ανεπάρκειας που σηματοδοτεί ο υπερπληθυσμός στον πλανήτη και οι τεχνολογικές εξελίξεις με κρέατα από εκτυπωτή, πολλοί θα αναζητήσουν με νοσταλγία την βουκολική ζωή και όσα προσφέρει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος