Σωματική και πνευματική ευρωστία υπόσχεται ένα ιδιαίτερο φρούτο που καλλιεργείται στις Σέρρες.
Σε ένα κτήμα με αρώνια ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης δοκιμάζει την περίεργη γεύση ενός σχετικά άγνωστου φυτού.
O Παντελής Κωνσταντινίδης-παραγωγός αρώνια, εξηγεί ότι είναι ένας θάμνος που έχει καταγωγή από την βόρειο Αμερική, αλλά έφτασε στην Σκανδιναβία και την ανατολική Ευρώπη τον 18ο αιώνα από όπου εισήχθη στην Ελλάδα. Φτάνει σε ύψος τα δυο με δυόμισι μέτρα και δεν θέλει μεγάλη φροντίδα, κλαδέματα, ποτίσματα κλπ.. Είναι φυλλοβόλο αγαπά τον ήλιο και οι κλιματικές του απαιτήσεις περιορίζονται σε εύκρατες και δροσερές θερμοκρασίες, οπότε δίνει καρπό σε δυο με τρία χρόνια.
Οι ανθοκυανίνες του δίνουν το σκούρο μωβ έως μαύρο χρώμα, ενώ τα φλαβονοειδή που περιέχει είναι αντιοξιδωτικά.
Μια φορά τον χρόνο μεταξύ 15-20 Αυγούστου γίνεται η συγκομιδή και έχει πολλές χρήσεις. Γλυκόστιφο έχει μια πίκρα που σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένο από κάθε είδους ζάχαρα. Η αρώνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή κρασιού, μαρμελάδας, παγωτού, τσαγιού, μπίρας, σιροπιού, χυμού, ορεκτικών και αλκοολούχων ποτών ή να αναμιχθεί με άλλο χυμό μήλου ή ροδάκινου.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, πριν από 10- 12 χρόνια υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, αλλά σταδιακά οι περισσότεροι αγρότες ξήλωσαν τα φυτά γιατί διαπίστωσαν ότι δεν θα βγάλουν τα χρήματα που τους υποσχέθηκαν όσοι τους προέτρεψαν να φυτέψουν τα θαμνοειδή και επέστρεψαν σε κλασσικές καλλιέργειες.
Η μέση τιμή για τον παραγωγό κυμαίνεται από 0,80 λεπτά έως 1,5 ευρώ, ενώ στον καταναλωτή μπορεί να φτάσει τα 3-4 ευρώ το κιλό.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος