Παράνομοι συλλέκτες που λυμαίνονται τον φυτικό πλούτο των βουνών στην Ήπειρο εισέρχονται από την γειτονική Αλβανία και διαφεύγουν με φορτία φυτών.
Αυτό επιβεβαιώνει στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Μάριο Κωνσταντινίδη ο καθ’ ύλην αρμόδιος και κρούει τον κώδωνα προς τους αρμοδίους για την λήψη μέτρων.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέλος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, εξηγεί ότι αυτή η ιδιότυπη κλοπή γίνεται τα τελευταία δέκα χρόνια.
«Επιτήδειοι εισέρχονται παράνομα από την Αλβανία και συλλέγουν αρωματικά βότανα και φυτά μεγάλης αξίας, τα οποία στην συνέχεια πωλούν σε διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες ή τα διαθέτουν στις δικές τους τοπικές αγορές».
Οι παρανόμως εισερχόμενοι αυθημερόν κάνουν τις εξερευνήσεις τους και με ζώα φορτώνουν τον φυτικό πλούτο και τον μεταφέρουν στην χώρα τους και όπως λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος, δρούν ανενόχλητοι γιατί λόγω του δύσβατου της περιοχής, η μεθόριος δεν μπορεί να φυλαχθεί σε όλο το μήκος της.
Η άναρχη συλλογή, καταστρέφει τα φυτά, τα οποία δεν μπορούν να αφήσουν στο έδαφος τους σπόρους τους και δεν μπορούν να αναπαραχθούν.
Το 2016 η παράνομη συλλογή ήταν 17.000 τόνοι ξηρά φυτά, το οποίο σημαίνει μια τεράστια ποσότητα σε όγκο.
Συλλέγουν πάνω από 17-18 είδη φυτών και γνωρίζουν ακριβώς τι αναζητούν. Υπάρχουν μάλιστα κάποια σπάνια φυτά, πανάκριβα που πωλούνται για φαρμακευτική χρήση, τα οποία εξαφανίζονται από την ελληνική χλωρίδα.
Θα μπορούσε για
Ο Γράμμος έχει μόνο άνοιξη και χειμώνα δεν έχει καλοκαίρι. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές σε μεγάλο υψόμετρο και για αυτούς τους δυο τρείς μήνες της ανθοφορίας το βουνό θα μπορούσε να φυλαχθεί με την βοήθεια της τεχνολογίας. «Η φυσική παρουσία για την αστυνόμευση του βουνού είναι δύσκολη, αλλά θα μπορούσε να γίνει επόπτευση του βουνού με ντρόνς», όπως σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ατυχώς τα στρατόπεδα που βρισκόταν στην μεθοριακή γραμμή προ ετών διέθεταν φυλάκια, που προσέφεραν ασφάλεια και εμπόδιζαν τις εισβολές των παρανομούντων. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, αυτά πρέπει να αναπληρωθούν με κάποια μέσα για να σταματήσει η αιμορραγία και η καταστροφή του φυσικού πλούτου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος