Αρμόγαλο – Σαμιώτικο τυρί με παράδοση

Μια άγνωστη λέξη για ένα τυρί με όνομα. Το αρνόγαλο της Σάμου, διεκδικεί με αξιώσεις την πρώτη θέση στο τραπέζι των καταναλωτών.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Χάρης Ζαβουδάκης συνάντησε τους ανθρώπους που έχουν βάλει στόχο να αναδείξουν την τοπική τους παράδοση και να κρατήσουν μια μεταποιητική επιχείρηση σε ένα νησί που επενδύει στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.

Ο Αργύρης Βουρλιώτης, ιδιοκτήτης τυροκομείου, έβαλε τα θεμέλια της επιχείρησης πριν από 25 χρόνια, καθώς δεν υπήρχε κάποια οργανωμένη επιχείρηση στο νησί. Πολλές οι δυσκολίες, αλλά το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσδοκίες και αντάμοιψε τους κόπους της οικογένειας

Αρμόγαλο – Σαμιώτικο τυρί με παράδοση

Η Νίκη Βουρλιώτη, γαλακτοκόμος – τυροκόμος, δεύτερης γενιάς, μεταφέρει τις επιστημονικές της γνώσεις επί του πεδίου. Και εξηγεί ότι πρόκειται για ένα τυρί αλοιφώδους, κρεμώδους υφής, που ακολουθεί στην παρασκευή του μια διαδικασία παρόμοια με το τυρί. Το ανθότυρο παρασκευάζεται από τα τυρόγαλα και το γάλα που χρησιμοποιούν στο τυροκομείο προέρχεται μόνο από εντόπιους παραγωγούς. Οι κτηνοτρόφοι δίνουν 700 τόνους κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα και αυτό κρατά σε καλό επίπεδο και το δικό τους εισόδημα.

Όπως παρατηρεί ο κ. Βουρλιώτης, τα τελευταία χρόνια μειώνεται η παραγωγή γάλακτος γιατί οι νέοι επιλέγουν τα τουριστικά επαγγέλματα αντί για την κτηνοτροφία. Είναι λίγοι πια στον κλάδο που θα σβήσει.

Αρμόγαλο – Σαμιώτικο τυρί με παράδοση

Ευτυχώς κάποιοι παραμένουν κοντά στα ζωντανά τους και το τυροκομείο μπορεί να παράγει γραβιέρα, τυρί λευκό άλμης, κρέμα βανίλια, ακόμη και τραχανά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος