Αποκριές στην Σκύρο

Ο γέρος, η Κορέλα και ο Φράγκος τα τρία παραδοσιακά πρόσωπα της Σκύρου, ξαναβγαίνουν στους δρόμους, χορεύοντας με τους καρναβαλιστές και τους επισκέπτες.

Η Μυρσίνη Μανδηλαρά, προϊσταμένη διοικητικού οικονομικού στον Δήμο Σκύρου, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό μιλά για ένα ξεχωριστό δρώμενο του αιγαιακού πολιτισμού που απαντάται στο νησί με τις μεγάλες παραδόσεις.

Ετερόκλητα στοιχεία που παραπέμπουν στους κουδουνοφόρους της Θράκης, γαϊτανάκια και ρούχα που θυμίζουν τους ενετούς και τους βενετούς του 18ου αιώνα συνθέτουν μια διαφορετική εκδήλωση.

Αποκριές στην Σκύρο

Οι μάσκες κατασκευασμένες από δέρμα νεαρού κατσικιού, φοριούνται από μικρούς και μεγάλους που τρέχουν πίσω από τον γέρος που φοράει την μαύρη κάπα και το λευκό πανταλόνι (ιταλικό αντιδάνειο), ενώ συνοδεύεται από την κορέλα ντυμένη με τα παραδοσιακά ρούχα του νησιού. Ο Φράγκος είναι εκείνος που ντύθηκε τα φράγκικα ρούχα και αναλαμβάνει να προστατέψει την παρέα που κατευθύνεται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, να κάνει το τάμα.

Αποκριές στην Σκύρο

Όλα έχουν την σημασία  τους για την κοινωνία εξηγεί η κ. Μανδηλαρά. Η Κορέλα σύντροφος του γέρου, όποτε καταλαβαίνει ότι εκείνος κουράστηκε, του τραγουδά και του δίνει κουράγιο να συνεχίσει την πορεία του.

Άγνωστο πως επικράτησε αυτό το τρίο των μασκαρεμένων και αν ταίριαζε με πάντα με τα έθιμα της Σκύρου. Βέβαιο είναι πως οι Σκυριανοί το ενσωμάτωσαν στον τρόπο ζωής τους για να τον κάνουν πιο ευχάριστο και πάντα με σκωπτική διάθεση.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος