Η εκπομπή «Από το Χωράφι στο Ράφι» εισέρχεται στα άδυτα της παραγωγής και επεξεργασίας της μαύρης ελιάς θρούμπας της Θάσου, μιας ποικιλίας, που καλλιεργείται αποκλειστικά στο νησί.
Η συλλογή της ελιάς είναι σε εξέλιξη και θα διαρκέσει 35-40 ημέρες, πρόκειται για μια ποικιλία, που ταυτόχρονα είναι και επιτραπέζια αλλά κι ένα κομμάτι της πηγαίνει για ελαιοποίηση.
Η μαύρη ελιά θρούμπα Θάσου είναι ένα προϊόν Π.Ο.Π. (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης) εδώ και αρκετά χρόνια, που έχει γίνει η πιστοποίηση και καταχώρηση του προϊόντος.
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Θάσου, Γιάννης Μαρκιανός μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Περίμετρος», τονίζοντας πως στο νησί είναι υπερήφανοι για τη θρούμπα. «Το σημαντικό είναι ότι εκτός από το ότι μπορεί να καταναλωθεί εδώ και χρησιμοποιείται, υπάρχουν επαρκείς ποσότητες ώστε κάποιος να την αγοράσει και να την πάρει στο τραπέζι του στον τόπο προέλευσής του. Η ελιά είναι ένας πρεσβευτής του νησιού», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή μελιού, ο Γ.Μαρκιανός είπε πως επίσης είναι πολύ σημαντικό για το νησί καθώς το 30% της εγχώριας παραγωγής υπολογίζεται ότι προέρχεται από τη Θάσο. Έτσι, μαζί με την ελιά, το ελαιόλαδο, που είναι παράγωγο και το καρυδάκι, το μέλι είναι άμεσα συνδεδεμένα με το νησί και με τον τριτογενή τομέα, που είναι ο τουρισμός.
Ρεπορτάζ: Λεωνίδας Λιάμης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος