Από τι πεθαίνουν οι Έλληνες και όχι μόνο- Έρευνα του πολυτεχνείου Κρήτης

Μελέτη του πανεπιστημίου Κρήτης δίνει μια εικόνα της οδού προς το επέκεινα. Πως η αυξημένη θνησιμότητα, που παρατηρήθηκε συνδέεται άμεσα με την πανδημία του κορωναϊού.

Η πανδημία έχει περάσει σε φάση υποχώρησης, αλλά οι συνέπειές της θα συνοδεύουν την ανθρωπότητα για κάποια χρόνια.

Μελέτη του πολυτεχνείου Κρήτης  με θέμα «Απώλειες ζωών στην Ελλάδα: Διαχρονική Αύξηση, Υπερβάλλουσα Θνησιμότητα και Κορωνοϊός», καταλήγει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Ο Δημήτριος Μπατάκης, ερευνητής στο πολυτεχνείο αναφέρει ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ φάνηκε πως υπάρχουν 3.000 επιπλέον θάνατοι λόγω της πανδημίας, καθώς πολλοί πάσχοντες από φόβο απέφευγαν να προσέλθουν στα νοσοκομεία και να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες εξετάσεις.

Αντίστοιχη έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 30% των ασθενών δεν πήγε στα νοσοκομεία ακριβώς για τον ίδιο λόγο και με τα ίδια αποτελέσματα.

Η πανδημία χτύπησε προτού προλάβει ακόμη να αναπτυχθεί το σύστημα τηλεϊατρικής, λέει ο κ. Μπατάκης.

Βεβαίως, αυτό δεν θα σηματοδοτούσε κάτι διαφορετικό σχετικά με τους ασθενείς και την νόσο. Με οδηγίες μέσω τηλεϊατρικής δεν θα σταματούσε ο ιός, ούτε θα δινόταν κάποια διαφορετική θεραπεία, ούτε οι θάνατοι θα ήταν λιγότεροι. Απλώς, θα υπήρχε ενημέρωση του κέντρου για όσα συμβαίνουν περιφερειακά. Εννοείται πως οι γιατροί στο εξωτερικό δεν θα άνοιγαν διαλογική συζήτηση μέσω τηλεϊατρικής με τους έλληνες συναδέλφους τους, αφού τα πρωτόκολλα θεραπείας είναι κοινά. Και το σημαντικότερο οι έλληνες γιατροί δεν υπολείπονται σε γνώσεις και ικανότητες έναντι των ξένων συναδέλφων τους.   

Από τι πεθαίνουν οι Έλληνες και όχι μόνο- Έρευνα του πολυτεχνείου Κρήτης

Σύμφωνα με τον κ. Μπατάκης όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος για δαπάνες υγείας είναι 7% του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι 5- 6%, και θα πρέπει να αυξηθεί.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2020 δηλαδή την χρονιά κορύφωσης της πανδημίας, επάνω στην οποία βασίστηκε η μελέτη του πολυτεχνείου Κρήτης, μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η Γερμανία είχε τις υψηλότερες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη σε σχέση με το ΑΕΠ στο 12,8 %, η Δανία 10,5%, η Φινλανδία 9,6% και ακολουθούσε η Ελλάδα με 9,5%.[1]  


[1] Eurostat, Healthcare expenditure statistics, Data extracted in November 2022, https://www.syrostoday.gr/News/149782-Meleti-toy-Polytexneioy-Kritis-Apo-ti-pethainoyn-oi-Ellines.aspx

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος