Απαγόρευση κυνηγίου για 5 χρόνια στα καμένα δάση της Αλεξανδρούπολης

Η πανίδα στον Έβρο έχει μειωθεί δραματικά έως σχεδόν εξαλειφθεί μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, που  έκαψαν περίπου 962.000 στρέμματα.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, παρουσιάζει τις αντιδράσεις των κυνηγών στην απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να απαγορευτεί η θήρα στην περιοχή.

Στους Αγίους Θεοδώρους ο κυνηγητικός σύλλογος άφησε τροφή για τα εναπομείναντα άγρια ζώα, σε ένδειξη φυσιολατρίας.  Προηγήθηκε απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Έβρου, μετά από σχετική εντολή του Γενικού Γραμματέα Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία, κρίθηκε αναγκαία η απαγόρευση θήρας για 5 χρόνια, στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, λόγω των δασικών πυρκαγιών που έχουν πλήξει την Περιφερειακή Ενότητα. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) εξέφρασε την αντίθεσή της στην απόφαση.[1]

Απαγόρευση κυνηγίου για 5 χρόνια στα καμένα δάση της Αλεξανδρούπολης

Ο Νώντας Τερζής, πρόεδρος του κυνηγητικού συλλόγου Αλεξανδρουπόλεως, επιχειρεί να εξηγήσει την θέση των κυνηγών: «Σήμερα ξεκίνησε ένας αγώνας για να διατηρήσουμε τα ζώα στην περιοχή. Είναι μια μεγάλη εκστρατεία που θα συνεχιστεί όσο αντέξουν τα οικονομικά μας και όσο θα υπάρχει διάθεση».

Δυο ευμετάβλητοι παράγοντες, που δεν έχουν καθολική ισχύ σε όλον τον νομό, παρά μόνο σε κάποια σημεία και μάλιστα με τροφές που αφορούν τα θηράματα. 

Ο Σύλλογος τοποθετεί τριφύλλια τροφή κατάλληλη «για λαγούς και ζαρκάδια θα αφήσουμε τις επόμενες ημέρες και σιτάρια και καλαμπόκια για άλλα ζώα και σε κάποια σημεία νερό, όπου δεν υπάρχει», αναφέρει ο κ. Τερζής.  

«Το κακό με τον Έβρο είναι πως κάηκε ο νότος και απαγορεύτηκε το κυνήγι σε ολόκληρο τον νομό. Αυτή η απαγόρευση μας ερημώνει. Να μπορούν να πάνε οι κυνηγοί σε κάποια χωριά και να καθίσουν σε ένα καφενείο», επιχειρηματολογεί ο κ. Τερζής. «Δεν ζητάμε παρανομίες. Να οριστούν τα εδάφη που κάηκαν και να οριστεί μια περιμετρική ζώνη γύρω στα 100 μέτρα από τα καμένα, όπου να επιτρέπεται το κυνήγι».

Απαγόρευση κυνηγίου για 5 χρόνια στα καμένα δάση της Αλεξανδρούπολης

Με την απόφαση του Υπουργείου αναμένεται να εξασφαλιστούν, οι απαιτούμενες συνθήκες προστασίας, αναπαραγωγής και ανάπτυξης της πανίδας, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιολογική και οικολογική σταθερότητα.

Όπως φάνηκε από την Πυρκαγιά στην Πάρνηθα τα ελάχιστα ζώα που είχαν μείνει ζωντανά αναζητούσαν τροφή σε μεγάλη απόσταση έξω από την πυρίκαυστο ζώνη. Επιπλέον, η τοποθέτηση κάνιστρων με τροφή σε συγκεκριμένα σημεία, εφ’  όσον δεν απαγορεύεται το κυνήγι, μπορεί να λειτουργήσει ως παγίδα στοχοποίησης για τα ζώα που θα συγκεντρώνονται στα συγκεκριμένα σημεία.

Απαγόρευση κυνηγίου για 5 χρόνια στα καμένα δάση της Αλεξανδρούπολης

Σημειώνεται πως μόλις την περασμένη Παρασκευή εκδηλώθηκε φωτιά στον οικισμό Λάβαρα, στο Σουφλί.

Εν τω μεταξύ, άγνωστο παραμένει πως εξελίσσονται οι έρευνες που διεξάγονται από τα ειδικά κλιμάκια σε κάθε περιοχή και αν θα έπρεπε να επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτές, όπου ενδεχομένως υπάρχουν στοιχεία για το πως προκλήθηκαν τόσες πυρκαγιές ταυτόχρονα.


[1] Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ), Διαμαρτυρία της ΚΟΜΑΘ για την ολική απαγόρευση θήρας στο νομό Έβρου, 26 Αυγούστου 2023, https://www.hunters.gr/anakalypse-to-kynigi/kynigetika-nea/diamartyria-tis-komath-gia-tin-oliki-apagorefsi-thiras-sto-nomo-evrou

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος