Αντίστροφη μέτρηση για τον καθαρισμό οικοπέδων και την απαραίτητη δήλωση στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα – Οδηγίες από τον Δήμο Καλαμαριάς

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει τους πολίτες – ιδιοκτήτες οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός των διοικητικών του ορίων, σχετικά με την υποχρέωσή τους να καθαρίσουν τους προαναφερόμενους χώρους, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου), αλλά και το νέο νόμο που προβλέπει την υποχρέωση υποβολής υπεύθυνης δήλωσης καθαρισμού στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας.

Σύμφωνα με την υπ. Αριθμό 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη και το ΦΕΚ Τεύχος Β 2792/16.05.2024 με θέμα «Καθορισμός ειδικότερων τεχνικών και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με τη λειτουργία του Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών του άρθρου 31 του ν. 5075/2023 (Α’ 206)», το οποίο υπογράφουν οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, είναι υποχρεωμένοι έως τις 31 Μάϊου του 2024 να υποβάλουν την υπεύθυνη δήλωση στη νέα πλατφόρμα.

Ο Δήμος Καλαμαριάς εφιστά την προσοχή των πολιτών, καθώς σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, ακόμα και στην περίπτωση που ένα οικόπεδο έχει καθαριστεί, όμως δεν έχει δηλωθεί η πράξη στην πλατφόρμα, τότε προβλέπεται πρόστιμο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις:

Χρήστες της νέας εφαρμογής είναι:

α) φυσικά/νομικά πρόσωπα ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές, υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται:

i) σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

ii) σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

iii) σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περ. i) και ii), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, και

iv) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

β) οι υπάλληλοι των Δήμων, με χρήση των Κωδικών Δημόσιας Διοίκησης για την διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων και γ) οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού σώματος.

3. Η είσοδος του φυσικού ή νομικού προσώπου στην εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων (taxisnet) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).

4. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο υπόχρεος συμπληρώνει την υπεύθυνη δήλωση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.

5. Η υπεύθυνη δήλωση του παρόντος φέρει έναν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR code καθώς και την ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία αναγράφεται η ακριβής ημερομηνία και ώρα. Με αυτόν τον τρόπο, ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, που συντάχθηκε σύμφωνα με τα ανωτέρω, συνιστά έγγραφο βέβαιης χρονολογίας, τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στην έντυπη μορφή της.

6. Ειδικότερα και μόνο για τους επικαρπωτές, μισθωτές, υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, σύμφωνα με την παρ. 2, αυτοί εισέρχονται στην εφαρμογή και συμπληρώνουν την υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με τα κατά δήλωση στοιχεία τους και τον οικείο αριθμό ΚΑΕΚ του/των ακινήτου/των για τα οποία είναι υπόχρεοι, χωρίς να πραγματοποιείται επαλήθευση της επικαρπίας, μίσθωσης ή υπομίσθωσης.

O Δήμος Καλαμαριάς καλεί όλους να πράξουν άμεσα τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος, ενώ επισημαίνει πώς σε κάθε περίπτωση, ο καθαρισμός των οικοπέδων δεν είναι μόνο υποχρεωτικός βάσει νόμου, αλλά και εθνικό καθήκον, με τη χώρα μας κάθε καλοκαίρι να χάνει πολύτιμες ανάσες και μεγάλο τμήμα του φυσικού της πλούτου από τις πυρκαγιές, κάποιες εκ των οποίων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν εκατοντάδες οικόπεδα δεν έμεναν ακαθάριστα, με τα υλικά να λειτουργούν ως πρώτη ύλη για τη φωτιά.

Επιπλέον, καθώς έχουν δημιουργηθεί ερωτήματα αναφορικά με την πρόσβαση καθώς και τη διαδικασία καταγραφής των εργασιών που απαιτούνται στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας και μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να στέλνουν μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο kathariotita@kalamaria.gr, υπεύθυνη δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου, τα στοιχεία (ΚΑΕΚ οικοπέδου, ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας, e-mail) του ιδιοκτήτη και των συνιδιοκτητών , καθώς και φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει τις εργασίες που έγιναν για την  πυροπροστασία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος