Ανοικτός για το κοινό ο μακεδονικός τάφος Σπηλιάς στην Εορδαία

Πλούσια σε ευρήματα η μακεδονική γη, προσφέρει την ευκαιρία για μια επιτόπια έρευνα στους λάτρεις της ιστορίας.

Σε ένα καταπληκτικό μνημείο οδηγεί τους τηλεθεατές η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαίρη Κεσκιλίδου, περίπου 25 χλμ. νοτιοανατολικά της Πτολεμαΐδος, το οποίο είναι σχετικά άγνωστο στους πολλούς.  

Η Αρετή Χονδρογιάννη, Προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Κοζάνης, μιλά για ένα εντυπωσιακό μνημείο, παρ’ ότι δεν περιείχε πολύτιμα κτερίσματα. Πρόκειται για  έναν οικογενειακό τάφο, διθάλαμο, που φιλοξενούσε επτά με οκτώ νεκρούς, μάλλον μέλη της ίδιας πλούσιας οικογένειας, που κατασκευάστηκε στην αρχή του 2ου αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα  έως τον 1ο αι. π.Χ.. 

Ήταν ένα ασύλητος τάφος, με δωρική πρόσοψη, που αποκαλύφθηκε από ένας λαθροανασκαφέα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν βρήκε κάποιο αντικείμενο αξίας και ενημέρωσε τις αρχές. Το 1986-7 ανασκάφηκε και το μνημείο αποκαταστάθηκε το 2005. Ωστόσο, λόγω ελλείψεως προσωπικού άνοιγε κατόπιν συνεννοήσεως με τους επισκέπτες και την διεύθυνση της εφορίας αρχαιοτήτων. Τώρα ένας υπάλληλος μπορεί να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν και τον δεύτερο τάφο, που υπάρχει στο χωριό Πύργοι.  

Ανοικτός για το κοινό ο μακεδονικός τάφος Σπηλιάς στην Εορδαία

Τα τελευταία χρόνια το μνημείο έχει ενταχθεί στις πράσινες πολιτιστικές διαδρομές του υπουργείο Πολιτισμού και αυτό συμβάλλει στην προβολή του σε χώρο πολλαπλού ενδιαφέροντος επισκέψεων. Η αρχιτεκτονική και ο φυτικός διάκοσμος παραπέμπουν σε άλλους τάφους όπως αυτοί της Βεργίνας. Ωστόσο, αυτή η σύγκριση παραπέμπει σε μια πιο πρώιμη χρονολόγηση στον 4ο π.Χ. αιώνα.

Ο Κώστας Ιωαννίδης αντιδήμαρχος πολιτισμού Δ. Εορδαίας, προσπαθεί να ενημερώσει τον κόσμο και ενεργεί προκειμένου να καταστήσει το μνημείο επισκέψιμο. «Ανοίξαμε τους δρόμους, καθαρίσαμε τον περιβάλλοντα χώρο και ήδη οι μαθητές της περιοχής είναι οι πρώτοι επισκέπτες».

Ανοικτός για το κοινό ο μακεδονικός τάφος Σπηλιάς στην Εορδαία

Από την 1η Απριλίου το μνημείο είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός από την Τετάρτη, συνήθως έως το μεσημέρι, όπως συμβαίνει με όλους τους αρχαιολογικούς χώρους. Ευκαιρία για μια επίσκεψη στο τόσο κοντινό παρελθόν.

Η Εορδαία επιδαψιλεύει θησαυρούς και προσφέρεται ως τόπος για μια μικρή απόδραση τα Σαββατοκύριακα, συνδυάζοντας την επιμόρφωση με την ψυχαγωγία. Αγωγή της ψυχής.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος