Ανοίγει ο δρόμος για πολυτελείς επενδύσεις στον Αστακό

Μια μεγάλη επένδυση  με άρωμα… ανατολής, αναμένεται να αναδείξει  το λιμάνι του Αστακού και την παρακείμενη ναυτιλιακή βιομηχανική ζώνη, σε τουριστικό προορισμό υψηλών απαιτήσεων.

Η επένδυση ύψους 524 εκατ. ευρώ, πρόκειται να υπαχθεί στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων, εξηγεί ο Γιάννης Τριανταφυλλάκης, δήμαρχος Ξηρομέρου.  

Στις αρχές του 2022 ολοκληρώθηκε από την ΕΤΑΔ η πώληση του ακινήτου των 108 στρεμμάτων το οποίο βρίσκεται στη θέση Πλατυγιάλι της Κοινότητας Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, δίπλα στην Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή, στην εταιρεία «ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε». Το ακίνητο παρέμενε ανεκμετάλλευτο επί 35 και  πλέον χρόνια.

Το project αφορά την «Μετατροπή του Λιμένα ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. (Ναυτιλιακής βιομηχανικής Περιοχής) του Πλατυγιαλίου σε Τουριστικό Λιμένα για Mega Yachts – Ανάπτυξη Εμπορικών Χρήσεων και Παροχή Υπηρεσιών Τουρισμού και Αναψυχής Υψηλών Προδιαγραφών» Ο Πλατυγιαλός θα γίνει η μεγαλύτερη μαρίνα της Μεσογείου, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της χώρας τονίζει ο κ. Τριανταφυλλάκης.

Εφ’ όσον ολοκληρωθεί το σχέδιο με την συνδρομή των υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 1000 θέσεις εργασίας με την λειτουργία της επένδυσης, ανεξάρτητα από εκείνες που αφορούν το καθαρά κατασκευαστικό κομμάτι. Αυτό θα απογειώσει κοινωνικο-οικονομικά την περιοχή, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Ο συνοδευτικός φάκελος της επένδυσης ακολουθεί το πρωτόκολλο που επιβάλλει η ένταξη ενός έργου στις στρατηγικές επενδύσεις. Τα περιβαλλοντικά μέτρα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Είναι αναγκαία προϋπόθεση μετά και την ψήφιση του σχετικού νόμου το 2021 και αφορά ακόμη και την λειτουργία του χώρου με πράσινη ενέργεια, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Ο φάκελος με το master plan κατετέθη τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ προ ημερών έκλεισε η δημόσια διαβούλευση για το στρατηγικό σχέδιο και το επόμενο διάστημα, ο φάκελος θα πάει στον εισηγητή και η διυπουργική επιτροπή θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι από το 2020 είκοσι επενδυτικά σχέδια ύψους περίπου 8 δις ευρώ έχουν κατατεθεί για να υπαχθούν στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος