Ολοκληρώθηκε το διήμερο θεματικό εργαστήριο, με τίτλο «Στα Μονοπάτια της Γεύσης και της Παράδοσης της ευρύτερης περιοχής του Νομού Θεσσαλονίκης», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΑΝΕΘ ΑΟΤΑ, στο πλαίσιο του σχεδίου διακρατικής συνεργασίας «LOCAL TOUR», που εντάσσεται στο τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER (Λαγκαδά, Βόλβη, κλπ) του Νομού Θεσσαλονίκης.
Την πρώτη μέρα η διοργάνωση ξεκίνησε με προσέλευση στο Δημαρχείο Λαγκαδά, με τη συμμετοχή μεταποιητών, επαγγελματιών της εστίασης, του τουρισμού, παραγωγών τοπικών προϊόντων, φορέων της περιοχής παρέμβασης του προγράμματος αλλά και δημοσιογράφων. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Λαγκαδά, Μιχάλης Σκορδάς.
Η Διευθύντρια Προγραμμάτων και Προγραμματισμού της ΑΝΕΘ ΑΟΤΑ, παρουσίασε το διακρατικό σχέδιο συνεργασίας «LOCAL TOUR». Η Σύμβουλος και Εκπαιδεύτρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Marketing, Νανά Ζυγούρα, ανέπτυξε τη παρουσίαση «Το γαστρονομικό φυλάκιο του Νομού Θεσσαλονίκης» με αναφορές στα διαφορετικά προϊόντα που παράγονται στο Νομό Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση «Οι παγκόσμιες τάσεις της γαστρονομίας και οι καλές πρακτικές ανάπτυξης γαστρονομικής ταυτότητας και εξωστρέφειας» από την Σύλβια – Ιωάννα Κουμεντάκη, Director / Gastronomy Events’ Specialist & Consultant. Η Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωπονίας Α.Π.Θ. του Τομέα Αγροτικής Οικονομίας στο Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών & Αγροτικής Κοινωνιολογίας, κα Μαρία Παρταλίδου συνέχισε με την ενδιαφέρουσα παρουσίαση: Ισορροπώντας ανάμεσα στις αξίες του παρελθόντος και τις ανάγκες του μέλλοντος : Τα ιδιότυπα προϊόντα του τόπου και οι «ζώσες κληρονομιές».
Ο Chief Executive Officer (CEO) & Founder στην εταιρεία FoodOxys PC Spin-off, κος Φώτης Τέκος ολοκλήρωσε τις εισηγήσεις με θέμα «H σύνδεση της γεύσης και της παράδοσης, με ισχυρισμούς υγείας και πιστοποίηση ποιότητας στα τοπικά προϊόντα».
Ακολούθησε επίσκεψη και γευσιγνωσία στο Οινοποιείο Τρυφωνίδη και γεύμα που συνοδεύτηκε με τα κρασιά του οινοποιείου Τρυφωνίδη, στην παραδοσιακή ταβέρνα «Αρχοντικό» στο Σοχό. Η πρώτη μέρα έληξε με την επίσκεψη, ξενάγηση και γνωριμία με τα εξαιρετικά προϊόντα της εταιρίας Captain Stamatis Group.
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη και ξενάγηση στη μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών, Κώτελης Νέστορας, «Στρούγγα» όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν την παρασκευή παραδοσιακού ρυζόγαλου και στη συνέχεια να το γευτούν. Η διαδρομή συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο Κτήμα Γκούντα όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν προϊόντα παραγωγών του Νομού, να μιλήσουν με τους παραγωγούς για τα προϊόντα τους και τα χαρακτηριστικά τους και να λάβουν μέρος σε ένα βιωματικό workshop, μαγειρεύοντάς παραδοσιακές συνταγές με υλικά του τόπου. Ακολούθησε γεύμα και αμέσως μετά επίσκεψη και ξενάγηση στο Αγρόκτημα Λαγκαδά.
Η δεύτερη μέρα του θεματικού εργαστηρίου ολοκληρώθηκε με επίσκεψη, ξενάγηση και οινογνωσία στο Οινοποιείο Κεχρής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος