Αναβίωση των αρχαίων πύργων και φρυκτωριών

Πριν από τον τηλέγραφο, το τηλέφωνο, και την σύγχρονη τεχνολογία, στην αρχαιότητα οι φρυκτοί, οι φλεγόμενοι πυρσοί μετέφεραν το πρώτο μήνυμα του τέλους του Τρωικού πολέμου στην βασίλισσα των Αχαιών Κλυταιμνήστρα σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων.  

Την πιστή αναβίωση των φρυκτωριών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι επισκεφτούν την Σίφνο το Σαββατοκύριακο.

Οι πύργοι και τα αρχαία μνημεία του νησιού θα ενωθούν νοερά για 20η φορά μέσω της αναβιώσεως του αρχαίου συστήματος επικοινωνίας που συνέδεε τον τότε γνωστό κόσμο, εξηγεί η δήμαρχος Μαρία Ναδάλη.

Μια γιορτή που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την Κυριακή στις επτά το απόγευμα. 80- 85 σημεία έχουν επιλεγεί, σε αντίστοιχες τοποθεσίες που έχουν υποδείξει οι αρχαιολόγοι ότι εξυπηρετούσαν την μετάδοση των μηνυμάτων. Στις φετινές εκδηλώσεις αναμένεται να ανταποκριθούν από τα δικά τους ιστορικά μνημεία και τους δικούς τους πύργους, πολλά νησιά όπως η Άνδρος, η Θήρα, η Κέα, η Κίμωλος, η Κύθνος, η Μήλος, η Σέριφος, η Σύρος, η Πάρος και η Φολέγανδρος.

Αναβίωση των αρχαίων πύργων και φρυκτωριών

Βεβαίως, οι φρυκτωρίες στη Σίφνο άρχισαν να χτίζονται για να στέλνουν προειδοποιητικά σήματα σχετικά με εχθρικές επιδρομές πειρατών ανάμεσα στον 6ο  και τον 3ο αι. π.Χ., αν και η πρώτη φορά που αναφέρονται είναι στην τραγωδία του Αισχύλου «Αγαμένων», σχετικά με την διαδρομή από κορυφή σε κορυφή του μηνύματος του τέλους του τρωικού πολέμου και της κατάληψης της Τροίας, σε μια απόσταση άνω των 600 χλμ.. Φυσικά επρόκειτο για ένα κωδικοποιημένο σύστημα που έδινε ακριβώς το μήνυμα και δεν ήταν απλώς ένας καπνός από φρύγανα. «Ἥφαιστος Ἴδης λαμπρὸν ἐκπέμπων σέλας», έγραψε ο ποιητής. Στην υψηλότερη κορυφή της Ίδης στην Μικρά Ασία η φλόγα άναψε και την είδαν στον Έρμαιο κάβο στην Λήμνο και από εκεί έλαμψε στου Άθω την κορυφή και έφτασε στον πορθμό του Ευρίπου, από όπου άναψε απέναντι στο Μεσσάπιο όρος, τόσο γρήγορα που τα νέα μαθεύτηκαν αμέσως στις πολύχρυσες Μυκήνες.[1]


[1] Αισχύλος, «Αγαμέμνων» (στιχ. 280-330).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος