Ανακατασκευάζεται μεσαιωνικό χωριό στην Χάλκη

Εκεί όπου η θέα κόβει την ανάσα με το απέραντο γαλάζιο να κυριαρχεί στον ορίζοντα είναι το μέρος που αναζητά ο καθένας για να ζήσει.

Αυτό που μοιάζει άπιαστο όνειρο για τον κάτοικο μιας μεγαλούπολης είναι εφικτό για εκείνους που θα αποφασίσουν να αλλάξουν την ζωή τους και να αποκτήσουν παράθυρο με θέα.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Με το βάρος του δημογραφικού στους ώμους, κάτι που διαπιστώνεται σε όλη την χώρα, ο Άγγελος Φραγκάκης δήμαρχος Χάλκης, αποφάσισε από τα ευχολόγια να περάσει στα έργα, προκειμένου να αυξήσει τον πληθυσμό του νησιού του.

«Τα τελευταία 4-5 χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να μείνουν οι οικογένειες στο νησί, αλλά και να προσελκύσει νέο πληθυσμό».

Ανακατασκευάζεται μεσαιωνικό χωριό στην Χάλκη

Έχοντας προχωρήσει σε προγράμματα πράσινης ανάπτυξης στην ενέργεια, το επόμενο βήμα είναι η επανακατοίκηση του παλαιού χωριού, που ήταν ο κύριος οικισμός της Χάλκης τον προηγούμενο αιώνα. Μέσω της AXION HELLAS, αναπτύσσεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός, όχι για να αυξηθεί η τουριστική κίνηση, όχι για να δημιουργηθούν εξοχικά, όχι για φυτρώσουν ενοικιαζόμενα AirBNB, αλλά για μόνιμη εγκατάσταση, με την προσέλκυση νέων κατοίκων, οικογενειών και επιχειρηματιών, ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος.

Εργασιακοί νομάδες, καλλιτέχνες, φοιτητές, οποιοσδήποτε μπορεί να εργαστεί από απόσταση ή δεν έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις θα βρεθεί σε ένα καθ’ όλα φιλικό περιβάλλον φυσικό, κοινωνικό και οικονομικό.

«Πρόκειται για έναν εξ ορισμού αρχαιολογικό χώρο και όλα υπακούουν σε αυτόν τον κανόνα», τονίζει ο κ. Φραγκάκης. Ήδη υπάρχει η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ είναι έτοιμη η μελέτη αποχέτευσης και υδροδότησης, με υποδομές ενός κανονικού οικισμού.

Ανακατασκευάζεται μεσαιωνικό χωριό στην Χάλκη

Οι τοπικές αρχές μελετούν την παροχή κινήτρων που θα δοθούν είτε με δωρεάν ρεύμα, νερό ή ενοίκιο, προκειμένου το νησί να γίνει ελκυστικός προορισμός μόνιμης κατοικίας. Η αύξηση του πληθυσμού θα δημιουργήσει νέες ανάγκες παροχής υπηρεσιών και η επαγγελματική ζωή θα ανθίσει.  

Σύμφωνα με το κτηματολόγιο το χωριό διαθέτει 287 κτίσματα της εκκλησίας, και ιδιωτών, ενώ ο δήμος με 110 ακίνητα έχει τις προοπτικές δημιουργίας δημοσίων θέσεων εργασίας. Νέες ιδέες και ζωή στα γερασμένα χωριά, όπου αναπτύσσεται η αίσθηση της κοινότητας και η οποία αξίζει περισσότερο από τα οικονομικά κίνητρα.

Ανακατασκευάζεται μεσαιωνικό χωριό στην Χάλκη

Το Παλαιό Χωριό της Χάλκης βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου, δυο χλμ. περίπου από το λιμάνι του Εμπορειού, ενώ στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το Μεσαιωνικό κάστρο, χτισμένο από τους Ιωαννίτες Ιππότες επάνω στα ερείπια της αρχαίας ακροπόλεως. Εάν το σκηνικό μιας πολιτείας του 14ου αιώνα, με όλες τις σύγχρονες παροχές, δεν αποτελεί τον ιδανικό τόπο εγκατάστασης τότε τι;

Μια ανάλογη πρωτοβουλία ανέλαβε ο δήμαρχος της κωμόπολης Nanmoku στην Ιαπωνία, βλέποντας πως είχαν απομείνει μετρημένοι στα δάκτυλα υπέργηροι κάτοικοι. Στην αιχμή της αγροτικής ερήμωσης και χωρίς να διαθέτει το περιβάλλον, το κλίμα ή την θέα της Χάλκης, προσφέρει δωρεάν τα παλιά σπίτια ή τους εγκαταλελειμμένους εργασιακούς χώρους σε όσους επιλέξουν να μετεγκατασταθούν εκεί. Η απόφασή του είχε αποτέλεσμα. Με το νέο αίμα που έφτασε στην πόλη όλοι άλλαξαν. Σύμφωνα με έρευνα του 2018 οι ηλικιωμένοι του Nanmoku περπατούν πιο γρήγορα, εργάζονται σε κτήματα και πάσχουν από λιγότερη άνοια από τους ηλικιωμένους σε άλλα μέρη της Ιαπωνίας.

Το “mottainai” είναι μια ιαπωνική φιλοσοφική έννοια που λέει ότι δεν πρέπει να σπαταλάμε το παραμικρό και πρέπει να παίρνουμε κάθε κομμάτι αξίας από αυτό που έχουμε, είτε είναι χρόνος, χώρος, αντικείμενα ή άνθρωποι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος