Αναγκαία η προστασία των δασών

“Μόνο με φωτογραφίες πρέπει να φεύγει ο φυσιολάτρης από την φύση και να αφήνει πίσω μόνο τις πατημασιές του”. Με αυτό το σύνθημα γιορτάστηκε η 21η Μαρτίου, διεθνής ημέρα της δασοπονίας.

47 χρόνια έχουν περάσει από το 1971, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας επέλεξε την πρώτη ημέρα της άνοιξης, την έναρξη της εαρινής ισημερίας, ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει έως σήμερα για την προστασία των δασών, αναφέρει ο Μίλτος Γκλέτσος, συντονιστής δράσεων της Ελληνικής εταιρείας προστασίας της φύσης.

Ο περιορισμός της απώλειας των δασών μπορεί να συμβάλει έως και 14% στην ισορροπία του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος. Τα δάση απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα στην στεριά, λειτουργούν ως φυσικές δεξαμενές νερού και είναι οι φύλακες  της βιοποικιλότητας.

Στα ζητούμενα για την διασφάλιση των δασών υπάρχουν τρείς αναγκαίες προϋποθέσεις, τονίζει ο κ. Γκλέτσος. Να ενταχθεί η δασονομία στην βιώσιμη οικονομία, να γίνεται εκπαίδευση των παιδιών, των αυριανών πολιτών για την φροντίδα και διαχείριση των δασών και τελευταίο αλλά όχι έσχατο πέρα από την κατάσβεση των πυρκαγιών να υπάρχει πρόληψη.

Αναγκαία η προστασία των δασών

Αυτή επιτυγχάνεται κυρίως με την γνώση, το μοναδικό όπλο στην αδιαφορία και την ελαφρότητα. Είναι δεδομένο ότι ούτε μια μικρή δασική έκταση δεν μπορεί να τεθεί υπό παρακολούθηση με ντρόνς, έστω και για κάποιες ώρες, ενώ η τοποθέτηση καμερών σε κάθε δέντρο, θάμνο και μονοπάτι απλώς θα έκανε πλούσιους τους προμηθευτές. Απλοί κανόνες και σεβασμός στην φύση που είναι κτήμα όλων και όχι με τα στενά γεωγραφικά όρια μιας χώρας.

Όσον αφορά την εξ αμελείας πρόκληση πυρκαγιάς, ανεξαρτήτως εάν προκαλεί υλικές ζημίες, καταστροφή δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, τραυματισμούς ή θανάτους, ο νόμος πρέπει να γίνει επαρκώς και ανάλογα τιμωρητικός, να υποχρεώνει σε αποζημιώσεις τον υπαίτιο, για να καταστεί και αποτρεπτικός.

Σε περιπτώσεις σκοπούμενης εγκληματικής δράσεως, δηλαδή με δόλο, μόνον ο χαρακτηρισμός της ως κακουργηματική με την υψηλότερη ποινή, θα προβληματίσει τους εν δυνάμει εμπρηστές. Χρηματικές ποινές με αναστολή δεν αποζημιώνουν τις ζωές που χάνονται, τις περιουσίες που καταστρέφονται και εκείνες που βρίσκονται στο έλεος των στοιχείων της φύσεως, μετά από το πέρασμα της φωτιάς.   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος