Αξιοποίηση των υποπροϊόντων του πορτοκαλιού στην παραγωγή ζωοτροφών

Τίποτα δεν πάει χαμένο όταν η επιστήμη τίθεται στην υπηρεσία της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμαή Αδάμου, παρουσιάζει την έρευνα που διεξάγει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την εξοικονόμηση πόρων κατά την παραγωγή προϊόντων και την διάθεση των αποβλήτων κάποιας βιομηχανικής εργασίας.

Η Ελένη Κασαπίδου, καθηγήτρια γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, δηλώνει υπερήφανη γιατί το τμήμα της συμμετέχει στο πρόγραμμα Prima (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area), το οποίο βοηθά στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την διαχείριση μεταξύ άλλων των αγρο-διατροφικών συστημάτων στην Μεσόγειο.

Αξιοποίηση των υποπροϊόντων του πορτοκαλιού στην παραγωγή ζωοτροφών

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται ένα καινοτόμο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  Horizon 2020. Το έργο NEWFEED (Μετατρέψτε τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων σε δευτερεύουσες ζωοτροφές μέσω προγραμμάτων κυκλικής οικονομίας), μελετά την χρησιμοποίηση των κατάλοιπων της βιομηχανίας παραγωγής χυμών από πορτοκάλια στην διατροφή των ζώων, από τα φλούδια και την πούλπα, την πολτώδη μάζα. 

Με όραμα την βιώσιμη καινοτομία για την διαχείριση των αγρο-διατροφικών συστημάτων, προωθεί την πράσινη κυκλική οικονομία, την βελτίωση των σιτηρεσίων των ζώων και της μείωσης του κόστους για τους κτηνοτρόφους.  

Αξιοποίηση των υποπροϊόντων του πορτοκαλιού στην παραγωγή ζωοτροφών

Το νέο προϊόν ζωοτροφής στέλνεται στα Γιαννιτσά και κατόπιν παράγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία μελετώνται εάν έχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα συμβατικά παραγόμενα π.χ. γιαούρτια.

Στόχος είναι να μην υπάρχουν διαφορές στην σύσταση, την θρεπτική αξία, ή την γεύση, εξηγεί η κ. Κασαπίδου.  

Ανάλογα πρόγραμμα εξελίσσονται σε άλλες τρεις περιοχής της Μεσογείου, την Ισπανία από τα υποπροϊόντα των οινοποιείων,  στην Αίγυπτο από τα υποπροϊόντα της ελαιουργίας και στην Τουρκία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος