“Aigina Geoculture” – Αίγινα-  Ένα ταξίδι στον χρόνο

Η Αίγινα μία ναυτική υπερδύναμη στον 6ο και 5ο πχ. αιώνα, αποκαλύπτει το πλούσιο παρελθόν της με την βοήθεια των σύγχρονων ψηφιακών μέσων.

Η ωραιότερη από τις είκοσι κόρες του ποταμού Ασωπού, η Αίγινα, μάγεψε με τα κάλλη της τον Δία, ο οποίος πήρε τη μορφή αετού, την έκλεψε και την εγκατέστησε στο νησί Οινώνη, όπου γέννησε τον Αιακό, τον πρώτο βασιλιά για τον οποίο ο νεφεληγερέτης δημιούργησε τους Μυρμιδόνες, προκειμένου να μην είναι μόνος.

Έκτοτε η Αίγινα αποτελεί τόπο θαυμασμού για το φυσικό της κάλος και την ιστορία, η οποία όμως σε μεγάλο βαθμό είναι καλυμμένη από την θάλασσα.  

“Aigina Geoculture” – Αίγινα-  Ένα ταξίδι στον χρόνο

Η Παρή Καλαμαρά, Διευθύντρια του ερευνητικού αρχαιολογικού προγράμματος, εξηγεί ότι  η εφαρμογή «Aigina GEOculture» έχει σκοπό την ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αίγινας και συγκεκριμένα τις βυθισμένες αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις με ψηφιακές εφαρμογές διάδρασης, μέσω των οποίων οι επισκέπτες του νησιού θα μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία, την λειτουργία και την σημερινή θέση των αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων.

«Εάν κάποιος περπατήσει μπροστά στην σύγχρονη πόλη της Αίγινας βλέπει τα ερείπια που ξεχωρίζουν μέσα στην θάλασσα και με μια μικρή κατάδυση περιπλανιέται στις αρχαίες εγκαταστάσεις», λέει η κ. Καλαμαρά. Είναι οι μεγαλύτερες και οι καλύτερα διατηρημένες εγκαταστάσεις στην Μεσόγειο. Το νησί είχε δυο λιμένες. Τον πολεμικό με τους νεώσοικους για τα πολεμικά πλοία, ενώ ο εμπορικός λιμένας για τα εμπορικά βρίσκεται στο ίδιο σημείο όπου υπάρχει το σύγχρονο λιμάνι

Υπήρχαν δυο κυματοθραύστες στο βόρειο και νότιο άκρο και μεταξύ αυτών αναπτυσσόταν ένα σύστημα υφαλοσορών, δηλαδή τεχνητοί ύφαλοι που δεν επέτρεπαν την είσοδο εχθρικών πλοίων.

“Aigina Geoculture” – Αίγινα-  Ένα ταξίδι στον χρόνο

Λεπτομερής ενάλια έρευνα έδωσε ακριβή στοιχεία για την τρισδιάστατη αναπαράσταση του «κρυπτού λιμένα» της Αίγινας, με τα υπερυψωμένα τείχη και τους νεώσοικους για τις αιγινήτικες τριήρεις.  Ολόκληρη η πόλη είναι ένας αρχαιολογικός τόπος, καθώς η σύγχρονη Αίγινα είναι κτισμένη επάνω στην αρχαία πόλη. Προφανώς κάτω από το μπετόν έχουν θαφτεί πολλά τεκμήρια του ιστορικού παρελθόντος και η ψηφιακή αναπαράσταση προσφέρει ένα κλάσμα των όσων υπήρχαν. Τα υπόλοιπα εναπόκεινται στην μελέτη και την φαντασία.   Το 491 π.Χ. οι Αιγινήτες, για χάρη του εμπορείου και μπροστά στον τεράστιο στρατό του Δαρείου Α΄ έδωσαν «γην και ύδωρ», αλλά λίγο αργότερα με 42 πλοία κέρδισαν λαμπρή δόξα δίπλα στους Αθηναίους στην ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.. Ο Ηρόδοτος έγραψε ότι στην ναυμαχία, οι Αθηναίοι έβλεπαν τις σκιές του Τελαμώνα και του γιου του Αίαντα, να προστατεύουν τα ελληνικά πλοία. Βεβαίως, αποτελεί ίδιον χαρακτηριστικό των Ελλήνων ο  ανταγωνισμός. Η σύγκρουση Αθήνας και Σπάρτης έφερε την Αίγινα στην πλευρά του αντιπάλου. Το 458 π.Χ. κοντά στο Αγκίστρι μια ακόμη ναυμαχία προκάλεσε βαριά ήττα για τους Αιγινήτες που έχασαν το σύνολο του στόλους τους, καθώς πολλές τριήρεις βυθίστηκαν και 73 πέρασαν στους Αθηναίους. Τίποτε πιο απίστευτο από την ελληνική ιστορία, και τους πρωταγωνιστές της.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος