Στην Γρανίτσα των Αγράφων οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν τα σημαντικότερα 1.000.000.000 δευτερόλεπτα ή 11.574 ημέρες, δηλαδή τα περίπου 31.69 χρόνια της ζωής τους, απολαμβάνοντας τα ωραιότερα τοπία και τα καθαρότερα νερά της Ελλάδος, της Ευρώπης, ίσως και του πλανήτη.
Ο δήμαρχος Αγράφων Αλέξανδρος Καρδαμπίκης, περιγράφει την απερίγραπτη ομορφιά και τις δυνατότητες που δίνονται στους επισκέπτες να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες.
Στα Άγραφα κτυπά η καρδιά της Ρούμελης, της φύσης, της ιστορίας και της παράδοσης. Σύμφωνα με την UNESCO πρόκειται για τον πιο καθαρό τόπο της χώρας και μια από τις πιο καθαρές περιοχές της Ευρώπης ως προς το φυσικό περιβάλλον, καθώς διαθέτει τον δεύτερο πιο καθαρό ατμοσφαιρικό αέρα, με πυκνά δάση μαυροπεύκης, βελανιδιών, καστανιών οξιών και ελάτων.
Η περιπέτεια αρχίζει στις καλύτερες πίστες αναρρίχησης, που ανταμείβουν τους λάτρεις των σπόρ με μοναδική θέα. Επτά κορυφές με υψόμετρο έως και 2.000 μέτρα, απογειώνουν από την επίγεια αίσθηση του εφήμερου, ενώ η αδρεναλίνη ανεβαίνει για όσους επιλέξουν μια κατάβαση στον ποταμό με κανώ καγιάκ, ή ράφτινγκ στον Αχελώο.
Τόσα πολλά σε μια τόσο μικρή περιοχή. Από που να ξεκινήσει κάποιος; Από τον αρχαιολογικό χώρο στα Σιβίστα, με τον ναό της Αγραίας Αρτέμιδος, θεάς του κυνηγιού, από την οποία ονομάστηκε το αρχαίο ελληνικό φύλο των Αγραίων, εξ ου και το όνομα Άγραφα. Μπορεί πάλι οι Αγραίοι, δηλαδή οι κυνηγοί να έδωσαν το όνομα στην θεά.
Τόσες επιλογές για ένα ταξίδι. Το πέρασμα από την Αιτωλοακαρνανία στην Ευρυτανία γίνεται διασχίζοντας την γέφυρα της Τατάρνας ή την γέφυρα της Επισκοπής, στα ΝΑ της λίμνης Κρεμαστών.
Κάπου εκεί στο Φράγμα, σε ένα στένωμα της κοίτης του Αχελώου, ο αετός των Αγράφων, ο θρυλικός Αντώνης Κατσαντώνης πήδησε από την μια όχθη στην άλλη, καθώς τον κυνηγούσαν οι Τούρκοι και σύμφωνα με τον μύθο η θέση λέγεται «πήδημα του Κατσαντώνη».
Ο χρόνος σταματά στις βουνοπλαγιές γύρω από τον ποταμό Αγραφιώτη. Το βλέμμα πλανιέται και τα βήματα οδηγούν τον ταξιδιώτη μέσα από δασώδη μονοπάτια από την λίμνη των Κρεμαστών έως την λίμνη Πλαστήρα, μια περιπλάνηση ανάμεσα στις πέντε δημοτικές ενότητες, που συνιστούν τον Δήμο Αγράφων. Αδιαπέραστα δάση, ιστορικά χωριά, που αντικατοπτρίζονται στην επιφάνεια της γαλάζιας λίμνης.
Στα Άγραφα δεν υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, με τουρισμό βιομηχανικού τύπου, αλλά οι υποδομές είναι εξαιρετικές ως προς τις παροχές και την φιλοξενία, που γίνεται προσωπική υπόθεση των κατοίκων, όπως σημειώνει ο κ. Καρδαμπίκης. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν 62 εκδηλώσεις, και σχεδόν σε κάθε χωριό υπάρχουν πανηγύρια για όλους εκείνους που θα επιλέξουν την ποιότητα και το φυσικό κάλος. Ένας δρόμος απομένει για να ενώσει τα Βραγιανά με τα Άγραφα, κόστους γύρω στα 500.000 Ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο του δήμου.
Αν και ένας δρόμος δεν εμποδίζει την πρόσβαση σε ένα τόπο, που θα ζήλευαν ακόμη και οι Δρυίδες, οι λάτρεις των δασών, κυρίως βορειοευρωπαίοι.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος