95 χρόνια ζωής κλείνουν οι λαϊκές αγορές και το γιορτάζουν με την πιο φρέσκια γιορτή

Περισσότερους από επτά τόνους φρέσκων φρούτων και λαχανικών θα λάβουν δωρεάν οι επισκέπτες της σημερινής ολοήμερης γιορτής των Λαϊκών Αγορών που έχει στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από ειδικούς για τη σημασία της υγιεινής διατροφής, την προάσπιση της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η «φρέσκια» γιορτή των Λαϊκών Αγορών, γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 95 χρόνων λειτουργίας τους φέτος και στόχος είναι, «να επιστρέψουμε τουλάχιστον ένα μικρό μέρος της αποδοχής και αγάπης που λαμβάνουμε στους φίλους μας καταναλωτές και να γιορτάσουμε μαζί τους τα γενέθλιά μας», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, ‘Αγγελος Δερετζής.

Πάνω από 800 παιδιά δημοτικών σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας στη γιορτή

Στο πρωινό κομμάτι της γιορτής των Λαϊκών Αγορών, η οποία αναμένεται να διαρκέσει πάνω από τέσσερις ώρες, περισσότερα από 800 παιδιά δημοτικών σχολείων της Κεντρικής Μακεδονία θα πλημμυρίσουν την πλατεία Αριστοτέλους και -μεταξύ άλλων- θα μάθουν για την αξία της σωστής διατροφής μέσω της τεχνολογίας, θα γνωρίσουν πώς να αξιοποιούν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τον πάγκο της λαϊκής, με μοναδικές συνταγές από διαφορετικά μέρη του κόσμου, και θα παίξουν διαδραστικά παιχνίδια αποκτώντας γνώσεις για την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών. Στο τέλος θα πάρουν από μια σακούλα με φρέσκα φρούτα και λαχανικά!

Τη σκυτάλη θα πάρουν το απόγευμα από τις 18.00 και μέχρι τις 24.00 οι ενήλικες φίλοι των Λαϊκών Αγορών και όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, «έχουμε μεριμνήσει όχι μόνο για την ευαισθητοποίησή τους, αλλά και για τη διασκέδασή τους. Όλοι μαζί, μια παρέα θα γιορτάσουμε τα 95 χρόνια Λαϊκών Αγορών», τόνισε.

Σημειώνεται ότι για τους επισκέπτες της γιορτής το απόγευμα, θα υπάρχει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με θέμα «ένα ταξίδι όλη η Ελλάδα», το οποίο και θα ξεδιπλωθεί με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας, αποτελούμενης από οκτώ μουσικούς και τραγουδιστές, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκό πρόγραμμα με παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια.

Η γιορτή των Λαϊκών Αγορών και το …μήνυμα

Η σημερινή ολοήμερη γιορτή των Λαϊκών Αγορών αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας και υλοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το υπουργείο Ανάπτυξης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Φορέα Λαϊκών Αγορών.

«Πριν από έναν χρόνο ξεκινήσαμε την γιορτή των λαϊκών αγορών. Με αυτό τον τρόπο θέλαμε να τιμήσουμε τον κλάδο μας που φέτος συμπληρώνει 95 χρόνια λειτουργίας. Σήμερα οι λαϊκές βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας, κυριολεκτικά μας έχει τσακίσει. Κάτω από αντίξοες συνθήκες οι λαϊκές αγορές προσπαθούν να επιβιώσουν, χωρίς να αλλάξουν τον χαρακτήρα τους και παραμένοντας το καταφύγιο του καταναλωτή», τονίζει ο κ. Δερετζής.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μαζί με τη Γενική Συνομοσπονδία και τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών, συνδιοργανώνουμε για ακόμη μία χρονιά, αυτή τη μεγάλη ολοήμερη γιορτή για την πόλη μας, στοχεύοντας στην ανάδειξη της υγιεινής διατροφής, στην ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας των συμπολιτών μας, αλλά και στην καλλιέργεια της κοινωνικής ευαισθησίας μέσα από τέτοιες συμπράξεις», υπογραμμίζει η Αντιπεριφεριάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου.

Υπενθυμίζει δε ότι αυτή δεν είναι η μοναδική κοινωνική δράση που συνδιοργανώνεται από τους προαναφερόμενους φορείς, καθώς ήδη από το 2022 «τρέχει» ο «Πάγκος Αλληλεγγύης», που έχει ως στόχο την συλλογή τροφίμων και ειδών λαϊκής για την στήριξη των ευάλωτων πολιτών. Διευκρινίζει δε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είχε άμεση ανταπόκριση από τους πολίτες, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζονται σημαντικές ποσότητες τροφίμων εβδομαδιαίως. «Η κοινωνική ευαισθησία ήταν και παραμένει αναγκαία και ως Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΠΚΜ θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, σε συνεργασία με τα συλλογικά όργανα των λαϊκών αγορών, να αναπτύσσουμε ακόμη περισσότερο το θεσμό, υφαίνοντας ένα δίχτυ αλληλεγγύης που αγκαλιάζει όλους τους συμπολίτες μας», προσθέτει.

Πτώση τζίρου 30%-Φθηνότερα ως και 40% τα προϊόντα-από Ιούνιο η απογευματινή λαϊκή

Υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες καταναλωτές δεν γύρισαν ποτέ την πλάτη τους στις λαϊκές αγορές και τονίζοντας ότι η κίνηση σε αυτές παραμένει αμείωτη, ο κ. Δερετζής επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «ωστόσο ο τζίρος μας σήμερα καταγράφεται μειωμένος σε ποσοστό 30% σε σχέση με πέρυσι», αφού όπως εξηγεί, «οι καταναλωτές έρχονται με συγκεκριμένη λίστα στα χέρια τους και ψωνίζουν τα άκρως απαραίτητα».

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καταναλωτές, ο ίδιος σημειώνει ότι στις λαϊκές αγορές υπάρχει επάρκεια αγαθών και οι τιμές στα προϊόντα είναι χαμηλότερες από 30% έως και 40% έναντι άλλων σημείων πώλησης και διευκρινίζει: «μιλάμε για ποιοτικά και φρέσκα προϊόντα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η πρώτη απογευματινή λαϊκή αγορά που θα αναπτύσσεται στην συμβολή της οδού Κώττα Ρούλια με την οδό Μαζαράκη, έως την συμβολή της με την οδό Δάφνης, ο κ. Δερετζής γνωστοποιεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «από τον Ιούνιο ξεκινάμε». Υπενθυμίζεται ότι με τη λειτουργία της προαναφερόμενης υπαίθριας αγοράς κάθε Τετάρτη από τις 12 το μεσημέρι έως και τις έξι το απόγευμα, οι καταναλωτές της Θεσσαλονίκης θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις αγορές σε μια λαϊκή που θα πλαισιώνεται από 80 πάγκους και θα είναι διαμορφωμένη ανά τομείς και ανά προσδιορισμένα πωλούμενα είδη.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Λία Χριστάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος