8o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ / 8-17 Απριλίου στην Καλαμάτα και σε άλλες 11 πόλεις

Αυτόν τον Απρίλιο, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει με πλούσιο πρόγραμμα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων, αφιερώματα, διαδικτυακές προβολές προσβάσιμες σε όλους εντός Ελλάδας, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συμπαραγωγές αλλά και “Ντοκιμαντέρ για όλους” με καθολικά προσβάσιμες προβολές!
Το ραντεβού δίνεται από τις 8 έως τις 17 Απριλίου, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας (Αριστομένους 33) και σε άλλες 11 πόλεις: την Πάτρα, την Αμαλιάδα, το Άργος, την Τρίπολη, το Ναύπλιο, τη Σπάρτη, τα Φιλιατρά, το Γύθειο, το Ξυλόκαστρο, την Ακράτα και τη Δημητσάνα.

Η είσοδος στις προβολές και τις δράσεις του Φεστιβάλ είναι – όπως πάντα- ελεύθερη, με σειρά προσέλευσης και με τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες για τον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19.

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ (08/04) θα προβληθεί, μεταξύ άλλων, το νέο ντοκιμαντέρ «Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας» (2022) σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κλεώνης Φλέσσα, μία παραγωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, φορέα και διοργανωτή του Φεστιβάλ. Με γυρίσματα σε Τουρκία, Ρουμανία και Ουκρανία, αλλά και με τα κινούμενα σχέδια του Μπάμπη Αλεξιάδη να αποδίδουν όλα τα ιστορικά γεγονότα, το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια μοναδική οπτική εμπειρία και ταυτόχρονα μια τρυφερή ματιά στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Τη διεύθυνση φωτογραφίας επιμελήθηκε η Κατερίνα Μαραγκουδάκη, ενώ την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ υπογράφει ο Αρίων Γυφτάκης, ο οποίος και μαζί με τον Gabriele Milozzi, θα κλείσουν μουσικά την έναρξη του Φεστιβάλ, με μια συναυλία τζαζ, και συνθέσεις εμπνευσμένες από τη μουσική και την ατμόσφαιρα του ντοκιμαντέρ.

Οι Διεθνείς και Εγχώριοι Προσκεκλημένοι

  • H Natalie Halla (Αυστρία) ανεξάρτητη παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτις σε διάφορες βραβευμένες παραγωγές, με θεματολογία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά θέματα. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα προβληθούν 5 ταινίες της, ενώ παράλληλα η δημιουργός θα παραδώσει masterclass στο Ναύπλιο, και θα επισκεφθεί και θα συνομιλήσει με τους μαθητές στα μουσικά σχολεία Άργους και Kαλαμάτας με αφορμή το ντοκιμαντέρ της “Ο Διάδοχος του Λιστ” (The Heir of Lizst).
  • Ο Erik Knudsen (Ηνωμένο Βασίλειο) Καθηγητής Μεθοδολογίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Ο Robert Rombout (Ολλανδία), σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ για περισσότερα από 30 χρόνια, καταξιωμένος ομιλητής, συνιδρυτής και στέλεχος του προγράμματος DocNomads.
  • Ο Δρ.Ιάκωβος Παναγόπουλος, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης (Για Χρόνια Πλάγιαζα Νωρίς -2019 και Allimonò -2020) και διδάσκων στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η πρωτοποριακή δουλειά του είναι συνδυασμός πρακτικής σκηνοθεσίας και ακαδημαϊκής έρευνας.
  • Η Καλλιόπη Λεγάκη, σεναριογράφος και σκηνοθέτις στον χώρο του ντοκιμαντέρ και της μικρού μήκους ταινίας, με συμμετοχές σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αποδέκτης πολλών βραβείων και διακρίσεων.

Τα Αφιερώματα

«Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής»: 10 ταινίες ντοκιμαντέρ, αρκετές εξ αυτών βραβευμένες στα φεστιβάλ του Κόσμου και με θέματα όπως η αποικιοκρατία και οι επιπτώσεις της, ο υποσιτισμός, οι Τέχνες, ο εθελοντισμός, οι εμφύλιες συγκρούσεις, οι εργασιακές συνθήκες και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Κονγκό, ο Καναδάς, η Κένυα, η Μπουργκίνα Φάσο και οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, το καθιερωμένο αφιέρωμα του Φεστιβάλ στην Ισότητα περιλαμβάνει φέτος 11 ταινίες από όλο τον κόσμο, που θα αξιολογηθούν από Διεθνή Κριτική Επιτροπή. Με την ισότητα των φύλων να παραμένει άγνωστη λέξη στα περισσότερα κράτη του κόσμου, κάτι που επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες, τα κορίτσια και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αναζητήσαμε και φέτος κινηματογραφικές ταινίες οι οποίες συνθέτουν ένα διεθνές τοπίο κοινωνικών ανισοτήτων στοχεύοντας να οδηγηθούμε  σε προβληματισμό, δημιουργική σκέψη, και, ει δυνατόν, σε δυναμική διεκδίκηση. Τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή απαρτίζουν η Natalie Halla, ο Robert Rombout, και η Καλλιόπη Λεγάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος το Φεστιβάλ προσφέρει «Ντοκιμαντέρ για Όλους», έναν νέο θεσμό, που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής ή οράσεως καθώς και στα παιδιά με μέτρια νοητική αναπηρία, να έχουν πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ μέσω της μεταγλώττισης, της ακουστικής περιγραφής και του ενδογλωσσικού υποτιτλισμού SDH.

Οι Διαδικτυακές Προβολές
25 επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος θα προβληθούν δωρεάν στην πλατφόρμα peloponnisosdocfestival.com από τις 8/4 στις 10:00, μέχρι τις 18/4 στις 24:00. Με μια απλή εγγραφή στην ιστοσελίδα μας, μπορείτε να δείτε όσες ταινίες θέλετε δωρεάν! Όλες οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από την πρώτη ημέρα, έως και τη λήξη του Φεστιβάλ, ενώ ισχύει περιορισμένος αριθμός θεάσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέαση, να βρίσκεστε εντός Ελλάδας.

Για περισσότερα νέα σχετικά με το Φεστιβάλ, επισκεφθείτε peloponnisosdocfestival.com, facebook.com/peloponnisosdocfestival instagram.com/peldocfest

Διοργάνωση: Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμοι  Καλαμάτας, Ναυπλίου, Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης και Ήλιδας
Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Τζίνα Πετροπούλου
Καλλιτεχνική Σύμβουλος: Κλεώνη Φλέσσα
Οικονομική Υποστήριξη:  Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υποστήριξη: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ)

Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Καλαμάτας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος