6η Απριλίου- Παγκόσμια ημέρα σωματικής δραστηριότητας

Η Διεθνής Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2013 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου. Η άθληση μεταξύ άλλων εγγυάται καλύτερη υγεία και μεγάλη διάρκεια ζωής. 

Είναι επίσης η ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896.

Οι συνέπειες της καθιστικής ζωής στην σωματική και ψυχική υγεία, είναι πολλαπλές.

Ο Γιάννης Κουτεντάκης, ομότιμος καθηγητής εργοφυσιολογίας προτείνει την δημιουργία ενός παρατηρητηρίου, που θα ερευνά τις παραμέτρους που αφορούν την άθληση σε σχέση με την υγεία, την εργασία, την οικονομία και γιατί όχι την ψυχολογία των ανθρώπων. Ένα σωματικά δραστήριο άτομο αναπτύσσει αντισώματα, που μπορούν να το προστατεύσουν ακόμη και από μια γρίπη, μια ιογενή λοίμωξη, να αποφύγει φάρμακα που επιβαρύνουν τον οργανισμό κ.ο.κ..    

«Το 70% των Ελλήνων δεν κινούνται για διάφορους λόγους, κάτι που επηρεάζει την υγεία και την παραγωγικότητα. Μειώνεται η απόδοσή του στον εργασιακό χώρο και αυτό κοστίζει γύρω στα 5 δις ετησίως», αναφέρει ο κ. Κουτεντάκης.

Εάν σε αυτό προστεθεί το κόστος για την υγεία τα νούμερα ακούγονται εκκωφαντικά.

Σε πολλές χώρες το επίδομα ανεργίας δίνεται εφ’ όσον ο αιτών για αυτό συμπληρώσει κάποιες ώρες άσκησης. Διότι αυτός που ασκείται έχει μεγαλύτερη διάθεση να βγεί στον δρόμο, να ψάξει για δουλειά. Έτσι, αφού έχει εξαντλήσει τις προσωπικές του προσπάθειες καταφεύγει στην επιδότηση από το κράτος. «Οι Βρετανοί το έχουν αντιληφθεί και θέτουν τέτοιες προϋποθέσεις», όπως λεει ο κ. Κουτεντάκης.

Βεβαίως οποιαδήποτε σύγκριση με τον αγγλοσαξωνικό κόσμο πρέπει να λάβει υπ’ όψιν την νοοτροπία, όσον αφορά την εργασία, που εκεί θεωρείται αρετή και όχι αγγαρεία, όπως την αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της νοτίου Ευρώπης. Δεν είναι θέμα περιβάλλοντος, ζέστης- κρύου, αλλά πολιτισμικό.   

Η άσκηση είναι μια προληπτική φθηνή και χωρίς παρενέργειες θεραπεία, σώματος και πνεύματος.

Η παγκόσμια ημέρα αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραματίζει ο αθλητισμός στην προώθηση της κοινωνικής αλλαγής. Βοηθά να γίνει ο κόσμος καλύτερος, φέρνοντας κοντά ανθρώπους για να αθληθούν ή απλώς να ασκηθούν. Η ημέρα αναγνωρίζει επίσης την σημασία που παίζουν οι σωματικές δραστηριότητες στην οικοδόμηση υγιών κοινοτήτων. Ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει εργαλείο κοινωνικής αλλαγής. Οι πρώτοι διδάξαντες τον αθλητισμό ξεχνούν ότι «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος