4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βάμβακος: Ο Λ. Αυγενάκης για τις πρωτοβουλίες στήριξης της βαμβακοπαραγωγής

Τη χορήγηση ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βαμβάκι, ύψους 919 εκατ. ευρώ, προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027, όπως υπενθύμισε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος χαρακτήρισε ως μοναδική τη δυναμική της χώρας μας στο συγκεκριμένο προϊόν, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα είναι με διαφορά η κυριότερη βαμβακοπαραγωγός δύναμη της ΕΕ και έκτη παγκοσμίως.

Μιλώντας από το βήμα του 4ου πανελληνίου συνεδρίου για το βαμβάκι, ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι χθες συνυπέγραψε απόφαση για την «κατά παρέκκλιση χορήγηση άδειας χρήσης σκευάσματος συγκεκριμένης δραστικής ουσίας, ως προς την περίοδο διάθεσης σπόρων βαμβακιού που επενδύθηκαν το 2023».

Η συγκεκριμένη απόφαση υπαγορεύτηκε, όπως είπε, από το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε η βαμβακοκαλλιέργεια από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν «εκτός από την παραγωγή βαμβακιού, χάθηκε κάτω από τα νερά και ο πολύτιμος βαμβακόσπορος από τις ελληνικές ποικιλίες». Αν η απόφαση αυτή δεν είχε ληφθεί, ο σπόρος δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, λόγω της επικάλυψης που έχουν τα αποθέματα.

Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ακόμη πως οι ελληνικές ποικιλίες βαμβακιού είναι υπερπολύτιμες καθώς είναι προσαρμοσμένες στο κλίμα και τις εδαφολογικές συνθήκες της χώρας και σε καμία περίπτωση η χρήση ξένων ποικιλιών δεν μπορεί να τις υποκαταστήσει.

Αγώνας για την τροποποίηση της ΚΑΠ 2023-2027

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι το υπουργείο αγωνίζεται μεθοδικά και συντονισμένα, για να πετύχει την περαιτέρω βελτίωση της «άκρως γραφειοκρατικής, δυσλειτουργικής, έως και επιθετικής απέναντι στους αγρότες» ΚΑΠ 2023-2027, αξιοποιώντας είτε υπάρχουσες συμμαχίες, όπως αυτή με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είτε νέες, όπως αυτή με τις εννέα μεσογειακές χώρες της ομάδας EUMΕD-9.

«Οι τροποποιήσεις του Εθνικού Σχεδίου που έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και οι δομικές αλλαγές που διεκδικούμε για την καλύτερη εφαρμογή της ΚΑΠ, γίνονται με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος του κάθε αγρότη» σημείωσε και πρόσθεσε πως μια από τις τροποποιήσεις που έγινε έχει ιδιαίτερη αξία για τους βαμβακοκαλλιεργητές: πρόκειται για την παρέκκλιση που επιτεύχθηκε στην απόκλιση της παραγόμενης ποσότητας βάμβακος, από το 20% στο 30%. Η τροποποίηση αυτή ουσιαστικά δίνει και στους αγρότες με μικρότερη παραγωγή το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στην ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ακόμα ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 αναμένεται να εκδοθεί νέα πρόσκληση για την εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων φυτοπροστασίας για διάφορες καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και του βαμβακιού, το λεγόμενο «Κομφούζιο». Ανακοίνωσε επίσης πως γίνεται δεκτό το αίτημα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ) για τη λειτουργία ομάδας εργασίας για το βαμβάκι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αφού εξήρε την ενεργό δράση της ΔΟΒ, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση πιστεύει βαθύτατα στον ρόλο των διεπαγγελματικών οργανώσεων. Γι’ αυτό άλλωστε, στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, εντός του Μαρτίου, αναμένεται να «περάσει» νομοσχέδιο που αφορά την επικαιροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων. Υπενθύμισε πως σήμερα λειτουργούν στη χώρα μόλις οκτώ διεπαγγελματικές οργανώσεις (ΔΟ) και πρόσθεσε πως στόχος του υπουργείου είναι να αποκτήσουν πλέον ΔΟ και η αλιεία, το μέλι και το λάδι.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε επίσης στην καταστροφή που κατεγράφη στον θεσσαλικό κάμπο λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων του περασμένου Σεπτεμβρίου, λέγοντας πως «το πρότζεκτ “Θεσσαλία” είναι εξαιρετικά δύσκολο και σημαντικό και δεν τελείωσε» απλά και μόνο με τις σημαντικές ενισχύσεις που δόθηκαν, αφού εκκινεί η συζήτηση με τους τοπικούς φορείς για την οργανωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής.

Υπενθύμισε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση των εννέα μεσογειακών χωρών του EUMED-9 τον Ιανουάριο, οι καταστροφές που αντιμετώπισε η Θεσσαλία λόγω της κλιματικής κρίσης αναδείχτηκαν ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και επισημάνθηκε πως πρέπει να αυξηθεί το ποσό που διαθέτει το Γεωργικό Αποθεματικό της ΕΕ, το οποίο είναι ανεπαρκές, αλλά και ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Ο κ. Αυγενάκης κάλεσε ακόμα όλα τα πολιτικά κόμματα να συστρατευτούν, αξιοποιώντας την επιρροή και τις συμμαχίες τους, στην προσπάθεια για τροποποίηση της ΚΑΠ. Υπενθύμισε δε ότι η Ελλάδα διεκδικεί τη δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης του 2% της ΚΑΠ που αναλογεί σε κάθε χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν θεομηνίες και καταστροφές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος