Στην Λάρισα πραγματοποιείται ένα φεστιβάλ, που έλκει τους λάτρεις των μαθηματικών, δηλαδή εκείνους που εκτελούν άλματα σκέψεως για να προχωρήσει ο κόσμος στο αύριο.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας, επιχειρεί την είσοδο στον κόσμο των μυημένων.
Τα μαθηματικά είναι παντού… και αποτελούν την βάση όλων των επιστημών τονίζει ο Κώστας Μπουραζάνας, μαθηματικός, που διοργανώνει το φεστιβάλ για λογαριασμό του Ελληνικού Κέντρου Επιστημών και Τεχνών και του υπουργείου παιδείας.
Οποιοσδήποτε επιθυμούσε να διαγωνισθεί μπορούσε να μπεί στον σύνδεσμο και να δηλώσει συμμετοχή έως το μεσημέρι της Πέμπτης. Όσοι δεν πρόλαβαν θα έχουν την ευκαιρία την επομένη χρονιά επίσης διαδικτυακά. Δεν πρόκειται για ανώτερα μαθηματικά. Όλοι μπορούν να τα λύσουν. Είναι απλές ασκήσεις, γρίφοι, που οξύνουν την αντίληψη και την σκέψη. «Προσπαθούμε να τα καταστήσουμε πιο απλά και να γίνουν εύκολα προσβάσιμα από όλους. Τα μαθηματικά είναι μια πνευματική άσκηση και πρέπει να τα εντάξουμε με διάφορους τρόπους στην καθημερινότητα μας», επιμένει ο κ. Μπουραζάνας.
Η συμμετοχή είναι μεγάλη. 800 σχολεία και 300.000 μαθητές από όλη την χώρα παίρνουν μέρος, με στόχο να συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία και να λάβουν αριστείο διάκρισης.
Ο κόσμος των αριθμών, η μαγεία των εξισώσεων, η επανάσταση των κομπιούτερ, η εποχή του μετα-ανθρώπου.
Οι ασχολούμενοι με τα μαθηματικά γνωρίζουν την σύνδεση τους με την μουσική. Δεν είναι πιθανό να υπάρχουν μουσικοί με μαθηματικές ικανότητες. Είναι όμως γεγονός ότι η εξελιγμένη μορφή των κομπιούτερ και το Artificial Intelligence παράγει ήδη καταπληκτικές μουσικές. Εφ’ όσον η μουσική είναι σαν τα μαθηματικά τότε το σύμπαν είναι γεμάτο με υπέροχες μελωδίες.
Οι Πυθαγόρειοι, μιλούσαν για την αρμονία των μουσικών ήχων, που παράγουν οι πλανήτες καθώς περιστρέφονται χωρίς αυτοί να γίνονται αντιληπτοί. Σήμερα μέσω της τεχνολογίας οι επιστήμονες καταγράφουν την κίνηση των πλανητών με την μορφή ήχων. Ο Πλάτωνας κατέγραψε ως μαθηματικά τόνους, ημιτόνια και τέταρτα.
Ατυχώς οι νέοι σήμερα γνωρίζουν άριστα ότι είναι περιττό και επιλέγουν ότι είναι άχρηστο. Η μουσική ως εικόνα της ουράνιας αρμονίας, μετατρέπεται σε ήχους, κρότους και μονότονους θορύβους. Έτσι, δεν απομένει χωρητικότητα στον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου για να ασχοληθεί με τα σημαίνοντα. Εκκωφαντική η φλυαρία όσων δεν έχουν κάτι να πουν.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος