23o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Πρεμιέρα με το αφιέρωμα “Προορισμός Ταξίδι”

Πρεμιέρα με ένα αφιέρωμα στο Ταξίδι κάνει στις 4 Μαρτίου 2021 το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Μετά την περσινή διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε, λόγω πανδημίας, εξ ολοκλήρου ψηφιακά, η φετινή αναμένεται να είναι υβριδική. Όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα πραγματοποιείται σε κινηματογραφικές αίθουσες και όποτε το απαγορεύουν, διαδικτυακά. Για αυτόν τον λόγο θα πραγματοποιηθεί και σπαστά, μέσα στον Μάρτιο αλλά και το καλοκαίρι. «Επαναπροσδιορίζουμε το πώς μπορεί να γίνει ένα φεστιβάλ», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης. Τον Μάρτιο, το 23ο ΦΝΘ αρχίζει με το εν λόγω αφιέρωμα, θα συνεχιστεί με προβολή των καλύτερων ντοκιμαντέρ της χρονιάς και κάποιες ταινίες για νέους, όλα διαδικτυακά. Τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθούν, ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες, σε φυσικές ή ψηφιακές αίθουσες, τα διαγωνιστικά και η Αγορά. «Στο ενδιάμεσο, θα προσαρμοστούμε ανάλογα με τις συνθήκες. Αν χειροτερέψουν τα πράγματα, μπορεί να προβάλουμε κάποιο αφιέρωμα για να στηρίξουμε και τη διάθεση του κόσμου», υπογραμμίζει ο κ. Ανδρεαδάκης, ενώ, εάν ανοίξουν οι κινηματογραφικές αίθουσες, το ΦΝΘ θα είναι εκεί.

Στις 4 Μαρτίου, η αρχή γίνεται με το αφιέρωμα «Προορισμός: Ταξίδι», καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Ανδρεαδάκης, το ταξίδι έλειψε φέτος σε όλους. «Ακόμη και το κοντινό ταξίδι, μέχρι το χωριό για να δούμε τη γιαγιά», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Αναζητώντας ιδέες για τη φετινή διοργάνωση, οι άνθρωποι του ΦΝΘ άρχισαν να αναρωτιούνται τι ακριβώς μας έλειψε στο ταξίδι. Η μετακίνηση; Η χαρά του να αλλάζεις παραστάσεις; Μέσα από αυτές τις σκέψεις «γεννήθηκε» το αφιέρωμα. «Πάνω σε αυτά τα ερωτήματα αρχίσαμε να ψάχνουμε ταινίες που δίνουν απαντήσεις σχετικά με τα ταξίδια», επισημαίνει ο διευθυντής του Φεστιβάλ.

Το αφιέρωμα «Προορισμός: Ταξίδι», θα προβληθεί από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου 2021 από την ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Από την Ινδία στην Αλάσκα, και από το Τελ Αβίβ στα σχεδόν «απάτητα» μέρη του κόσμου, όπως η Παταγονία και η Γροιλανδία, 19 ντοκιμαντέρ και δύο ταινίες μυθοπλασίας, εξερευνούν τη σύγχρονη εμπειρία του ταξιδιού και τη σχέση μας μαζί του. «Μετακινήσεις πληθυσμών υπήρχαν πάντοτε. Το ταξίδι είναι συνυφασμένο με την ανθρώπινη ύπαρξη», σημειώνει ο κ. Ανδρεαδάκης και προσθέτει ότι «στην πραγματικότητα, ταξιδεύουμε για να βρούμε ένα μέρος του εαυτού μας».

Το αφιέρωμα θα συνοδεύεται από μία δίγλωσση ειδική έκδοση 180 σελίδων, στην οποία άνθρωποι του σινεμά, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί προσεγγίζουν τις διαφορετικές πτυχές του ταξιδιού. Η έκδοση θα είναι διαθέσιμη στο eshop του Φεστιβάλ, καθώς και στα βιβλιοπωλεία, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος