Περιαστικές διαδρομές στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης προτείνει η “Καλλιστώ”

Την πρόσκληση ν’ ανακαλύψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί την άγρια ζωή χωρίς να μετακινηθούν πολλά χιλιόμετρα από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, απευθύνει η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», που με την υποστήριξη του ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, υλοποίησε σχετικό έργο. Στόχος του ήταν να ανακαλύψουν όλοι τους φυσικούς οικοτόπους που βρίσκονται γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, να κατανοήσουν τα προβλήματα και τις εντάσεις που μπορεί να δημιουργεί η συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή, να προτείνουν λύσεις για την άμβλυνση των συγκρούσεων που ανακύπτουν και τελικά να εργαστούν συλλογικά για τη συνέχιση αυτής της μακραίωνης συνύπαρξης.

«Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προτάσεις για περιήγηση σε τρία μονοπάτια που βρίσκονται στο Σέιχ Σου και στον Χορτιάτη», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Έφη Γελαστοπούλου από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Εκπαίδευσης της οργάνωσης διευκρινίζοντας ότι, σε μια βόλτα στο Σέιχ Σου, μπορεί κανείς να συναντήσει «ίχνη από αγριογούρουνα, λαγούς και αλεπούδες όπως και στον Χορτιάτη, όπου ζουν και αγριόγατες, κουνάβια και ασβοί».

Το πρώτο προτεινόμενο μονοπάτι είναι μέσα από παραποτάμια βλάστηση, παράλληλα με το ρέμα «Μύλος», στην περιοχή της Ευκαρπίας. Η διαδρομή διασχίζει λιβάδια και συστάδες από πλατάνια και άλλα υδρόφιλα δέντρα. Συνολικό μήκος προτεινόμενης διαδρομής 2.450 μ., ή μία περίπου ώρα, από την αφετηρία ως το Περιβαλλοντικό Πάρκο Δερβενίου. Το ρέμα Μύλος βρίσκεται στα βόρειο-ανατολικά της Ευκαρπίας, πίσω από το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ και απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα δρόμου από το κέντρο της Ευκαρπίας.

Η διαδρομή Εξοχή – Ελαιώνας είναι το σηματοδοτημένο μονοπάτι Μ5 του Δασαρχείου που ξεκινά από τον οικισμό της Εξοχής και επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στον Ελαιώνα της Πυλαίας. Η κατηφορική διαδρομή διασχίζει ωραία ρεματιά με παραποτάμια βλάστηση και τμήματα νεαρού και ώριμου πευκοδάσους. Συνολικό μήκος 4.500 μ. ή 1.30 ώρα.

Η τρίτη προτεινόμενη διαδρομή, Χορτιάτη- Κεραίες, ξεκινά από το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής και καταλήγει κάτω από το Πάρκο Κεραιών, διασχίζοντας δάση βελανιδιάς, οξιάς και καστανιάς, ενώ προσφέρει πλούσια θέα στην πόλη. Εχει συνολικό μήκος, 4.250 μ. ή 1.30 ώρα. «Εμείς εδώ», λέει η κ. Γελαστοπούλου, «προτείνουμε ενδεικτικά μία από τις πολλές χαράξεις, με κριτήριο τις ήπιες κλίσεις στην ανάβαση και το σχετικά μικρό μήκος, ώστε να είναι κατάλληλη για τους σκοπούς του προγράμματος».

Το έργο «Η Άγρια ζωή δίπλα μας» θα παρουσιαστεί σε διαδικτυακή εκδήλωση σήμερα, από τις 18:00 έως τις 20:00, μέσω της πλατφόρμας zoom και facebook live από το κανάλι της οργάνωσης «Καλλιστώ».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος