21η Μαρτίου – παγκόσμια ημέρα ποίησης

Από το Έπος του Γκιλγκαμές, τον Όμηρο, έως τον Σαίξπηρ η ανθρωπότητα διήνυσε χιλιάδες χρόνια απαγγέλλοντας στίχους επικούς, τραγικούς, λυρικούς, θρησκευτικούς, διδακτικούς, που άγγιξαν το θυμικό της και μεταμόρφωσαν την άγρια όψη της σε περισσότερο πολιτισμένη, ή αποκάλυψαν το τρομερό της πρόσωπο.

21η Μαρτίου – παγκόσμια ημέρα ποίησης

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Φανή Καλαθάκη, παρουσιάζει την πρωτοβουλία ομάδος εθελοντών στο Ηράκλειο που ανέλαβαν να μυήσουν τους επιβάτες των λεωφορείων στους σύγχρονους έλληνες ποιητές.

Η Όλγα Δασκαλάκη, υπεύθυνη δράσης, εθελόντρια, εξηγεί πως η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο Ηράκλειο Κρήτης, αν και συνηθίζεται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. 

Το έργο της απαγγελίας ανέλαβαν οι σπουδάστριες της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης “Νότος”, ελπίζοντας να κερδίσουν το ενδιαφέρον των επιβατών.


Η δράση «Ποίηση εν κινήσει» δεν είναι καινούργια, για τα ελληνικά δεδομένα. Η αρχική ιδέα ξεκίνησε όταν αφίσες με το ομώνυμο βιβλίο ποίησης με στίχους Εγγονόπουλου τοποθετήθηκαν σε σταθμούς και βαγόνια του μετρό, του τραμ και σε στάσεις λεωφορείων στην Αθήνα.

21η Μαρτίου – παγκόσμια ημέρα ποίησης

«Τα στάχια είναι χρυσά και απέραντα γιατί σ΄αγαπώ». Ένας στίχος του Αναγνωστάκη που παραπέμπει σε κάποια εικόνα δημιουργημένη για κλάσματα του δευτερολέπτου μέσα στο μυαλό του ποιητή. Οι πλεονασμοί της γλώσσας εκφράζουν το συναίσθημα του μια συγκεκριμένη στιγμή και όταν η πλοκή δεν έχει καθολική σημασία, απομένει ατομική υπόθεση αναπόλησης.  

Αγγίζοντας τις συναισθηματικές χορδές των δεκτών, συνήθως πέραν κάθε λογικού ειρμού, ήκιστα ανταποκρινόμενα στον πραγματικό κόσμο, με ανοικτά τα πανιά της φαντασίας και της συγκίνησης οι ταξιδιώτες του ποιητικού λόγου πλέουν προς την ουτοπία.    

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος