20η Μαΐου- παγκόσμια ημέρα μέλισσας 

Δεν είναι υπερβολή ότι ο κόσμος μας και ότι θεωρούμε δεδομένο  δεν θα υπήρχε χωρίς τις μέλισσες.

Η φύση αγνοεί ότι οι άνθρωποι γιορτάζουν μια ημέρα αφιερωμένη στους σημαντικότερους επικονιαστές, αλλά η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασιλική Μαχαίρα παρουσιάζει τους μαθητές της κοινότητος Κομνηνών που ετοιμάζουν την δική τους γιορτή.

Τα παιδιά εκφράζουν τον ενθουσιασμό και την αγάπη τους για το περιβάλλον μέσα από το παιχνίδι, την επαφή με το χώμα και τα φυτά. Πως να μην θαυμάσουν τον πιο ακούραστο, πειθαρχημένο εργαζόμενο της φύσεως την μέλισσα; Χώμα με σπόρους, πλάθονται σε μπαλάκια και ετοιμάζονται να προσφερθούν στα μελίσσια.   

20η Μαΐου- παγκόσμια ημέρα μέλισσας 

O Γιώργος Φυλακτάκης, βοτανολόγος διαπιστώνει τα προβλήματα που διατρέχουν οι μέλισσες και φροντίζει για την φυσική φύτευση εκτάσεων, με αγαπημένα φυτά των μελισσών που θα προμηθεύσουν τις κοινότητες τους για να επιβιώσουν.

H Γεύση Τουλουμίδου, ιδιοκτήτρια οικοτεχνίας μελιού, στέλνει χρόνια πολλά στους μελισσοκόμους και ευχές για τις μέλισσες. «Το δώρο που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος στις μέλισσες είναι να κρατά καθαρό το περιβάλλον, να αποφεύγει τα φυτοφάρμακα και να τους προσφέρει φυτά που αγαπούν για να τραφούν».  

20η Μαΐου- παγκόσμια ημέρα μέλισσας 

Η εξέλιξη δεν ποτέ μονοπρόσωπη. Κρύβει και κινδύνους από την σύγχρονη τεχνολογία, τις μονοκαλλιέργειες, τα φυτοφάρμακα, τους ψεκασμούς στα οποία προστίθεται η κλιματική αλλαγή. Το βάρος της επικονίασης πέφτει στα φτερά των μελισσών, οι οποίες κάθε χρόνο καταγράφουν μεγαλύτερες απώλειες.

«Πού πήγαν όλα τα έντομα» διερωτάτο το περιοδικό National Geographic τον Απρίλιο του 2020. O Matt Forister, βιολόγος στο πανεπιστήμιο της Νεβάδα είπε πως «η ιδέα ότι τα έντομα υποφέρουν είναι σοκαριστική για τους ανθρώπους», αλλά είναι γεγονός. «Στην Ανθρωπόκαινο – μια εποχή που ορίζεται από τις ανθρώπινες επιπτώσεις στον πλανήτη, τα έντομα είναι αυτά που κυριαρχούν στον κόσμο. Έχει εκτιμηθεί ότι υπάρχουν 10 πεντάκις εκατομμύρια έντομα που πετούν, σέρνονται, αιωρούνται, βαδίζουν, σκάβουν και κολυμπούν γύρω από τους ανθρώπους».[1]

20η Μαΐου- παγκόσμια ημέρα μέλισσας 

Και αυτά διατηρούν την ισορροπία. Μια συμβιωτική σχέση που επέτρεψε την δημιουργία του περιβάλλοντος κόσμου. Θα ήταν ενδιαφέρον να εντοπιστεί στην διάρκεια των εκατομμυρίων ετών ζωής του πλανήτη, η χρονική στιγμή εμφάνισης των εντόμων και συγκεκριμένα των μελισσών χάρη στην οποία η γη απέκτησε τέτοια ποικιλία φυτών.  

Σχεδόν το 90% των ειδών άγριων ανθοφόρων φυτών στον πλανήτη εξαρτώνται, εξ ολοκλήρου ή τουλάχιστον εν μέρει, από την επικονίαση, με περισσότερο από το 75% των καλλιεργειών τροφίμων και το 35% της παγκόσμιας γεωργικής γης.

Μια ημέρα που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, ο οποίος όμως συνεχίζει την ίδια πολιτική στην παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων, με την βιομηχανική γεωργία, τα μεταλλαγμένα, την μετατροπή τεραστίων εκτάσεων σε γεωργικές, την παραγωγή φοινικέλαιου κ.ά.. Άλλο να προτείνεις ατομικά την αποφυγή επικίνδυνων πρακτικών,[2] και άλλο να ανακοινώνεις ως Οργανισμός ότι η χρήση π.χ. των φυτοφαρμάκων προκαλεί τον θάνατο και όχι μόνο των εντόμων, αλλά και των ανθρώπων.

20η Μαΐου- παγκόσμια ημέρα μέλισσας 

Δεν έπεσαν στην αντίληψη του ΟΗΕ οι μελέτες που δείχνουν ότι τα έντομα εκτίθενται συνεχώς σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF) και αυτή η απορρόφηση μπορεί να προκαλέσει διηλεκτρική θέρμανση, η οποία επηρεάζει την συμπεριφορά, την φυσιολογία και την μορφολογία τους;[3] Οι ευαισθησίες σταματούν εκεί όπου αρχίζει η λεγόμενη ανάπτυξη.

Εάν οι άνθρωποι εξαφανίζονταν ξαφνικά, όπως παρατήρησε ο βιολόγος Edward O. Wilson, η Γη θα «επανερχόταν στην πλούσια κατάσταση ισορροπίας που υπήρχε πριν από 10.000 χρόνια». Αλλά, «εάν εξαφανίζονταν τα έντομα, το περιβάλλον θα κατέρρεε στο χάος».


[1] Where have all the insects gone? By Elizabeth Kolbert, April 23, 2020.

[2] Protecting pollinators from pesticides Urgent need for action, Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), 2022.

[3] Exposure of Insects to Radio-Frequency Electromagnetic Fields from 2 to 120 GHz, Arno Thielens,  Duncan Bell, David B. Mortimore, Mark K. Greco, Luc Martens & Wout Joseph,  Scientific Reports 8, Article number: 3924 2018, https://www.nature.com/articles/s41598-018-22271-3, Μελετήθηκαν κυρίως μέλισσες, σκαθάρια και ακρίδες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος