Καρκίνος μαστού: Η ζωή μετά τη νόσο δεν τελειώνει, κάνει restart

Το 1985 ο Οκτώβριος καθιερώθηκε ως Μήνας Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, σε μία διεθνή εκστρατεία για την αφύπνιση του γυναικείου πληθυσμού και τη συγκέντρωση πόρων για έρευνα, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της πιο συχνά εμφανιζόμενης κακοήθειας στις γυναίκες.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του μαστούΆλμα Ζωής“, Παρασκευή Μιχαλοπούλου, σήμερα δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ο όρος επάρατη νόσος, διότι, αν προληφθεί έγκαιρα, είναι 100% ιάσιμος.

Η κα Μιχαλοπούλου εστίασε στη σημασία της πρόληψης που όμως σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι εφικτή, καθώς υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα, που δεν έχουν μαστογράφους, όπως για παράδειγμα στον νομό Ευρυτανίας. Αυτό έχει ως συνέπεια οι γυναίκες να αναγκάζονται να πάνε στη Λαμία, ενώ σε κάποια απομακρυσμένα χωριά που η πρόσβαση σε μαστογράφο είναι ακόμη πιο δύσκολη, παραμελούν την υγεία τους και, ακόμη κι αν βλέπουν ένα σύμπτωμα, δεν απευθύνονται στον γιατρό. Παρήγορο είναι, ωστόσο, ότι οι νέες κοπέλες είναι ενημερωμένες και ευαισθητοποιημένες, καθώς δυστυχώς ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος που πλέον αφορά και τις νεότερες ηλικίες, είπε η κα Μιχαλοπούλου.

Σύμφωνα με τη χειρουργό μαστού και ακαδημαϊκή υπότροφο του τμήματος μαστού του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, Άννα Σαχουλίδου, ο καρκίνος του μαστού αφορά πλέον και τους άντρες, ένας όγκος μικρός δηλαδή κάτω από δύο εκατοστά μπορεί να θεραπευτεί, ενώ, μετά τον καρκίνο του μαστού, δεν τελειώνει η ζωή αλλά κάνει restart, όπως επισήμανε. Μετά τη μαστεκτομή μπορεί στον ίδιο χρόνο να γίνει και αποκατάσταση του μαστού, είπε η κα Σαχουλίδου.

Ο διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Γαλάνης, τόνισε την ανάγκη της πρόληψης, ενώ, όπως είπε, ό μέσος όρος αναμονής μίας γυναίκας τόσο για τις απαραίτητες εξετάσεις όσο και για το χειρουργείο, είναι μηδενικός, γεγονός που αποδίδεται στο φιλότιμο και την προσπάθεια τόσο της διοίκησης όσο και των γιατρών του νοσοκομείου. Κάθε Παρασκευή λειτουργεί ογκολογικό ιατρείο, γίνεται συμβούλιο των θεραπόντων ιατρών, ενώ στη συνέχεια δίνεται η κατάλληλη αγωγή στην ασθενή, είτε σε μορφή χημειοθεραπείας είτε ανοσοθεραπείας. “Η Κλινική γίνεται το σπίτι της ασθενούς”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλάνης.

Η κα Φλωρεντία Φωστήρα, κλινική γενετίστρια, επισήμανε την αξία της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Τόνισε ότι μόλις το 10% των γυναικών έχει κληρονομικότητα, το υπόλοιπο 90 % των γυναικών που νοσούν δεν έχουν κληρονομικότητα, καθώς το θέμα του καρκίνου είναι πολυπαραγοντικό και αποδίδεται, πέρα από την κληρονομική προδιάθεση, στη διατροφή, το κάπνισμα και γενικά τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ενώ ο γονιδιακός έλεγχος πρέπει να είναι εξατομικευμένος.

Η Στέλλα, μία νέα γυναίκα, μητέρα ενός παιδιού, περιέγραψε στην κάμερα της ΕΡΤ, τη δική της εμπειρία με καρκίνο του μαστού. Όταν το μαθαίνεις, είπε, επιλέγεις μεταξύ δύο δρόμων…ή αυτόν της αισιοδοξίας ή το να θεωρήσεις ότι η ζωή σου τελειώνει…Εκείνη επέλεξε τον πρώτο και βγήκε νικήτρια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος