Η 6η Αυγούστου 1824 χαράχθηκε στην μνήμη των Σαμιωτών ως ημερομηνία αγώνα και ελευθερίας.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Χάρης Ζαβουδάκης, μεταφέρει τις μνήμες εκείνων των ημερών μέσα από την έκθεση, με τίτλο «Ότι επιμένει διά την Σάμον ο εχθρός δεν είναι αμφιβολία. Πορεία προς την ανεξαρτησία», που πραγματοποιείται στο Πυθαγόρειο της Σάμου.
Ο Ανδρέας Αξιώτης, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου “Λυκούργος”, εξηγεί πως οι επισκέπτες και οι κάτοικοι έχουν την δυνατότητα να δούν μια έκθεση, που αποτελεί μια ιστορία και μια αφήγηση ταυτόχρονα.
Γκραβούρες με αναλυτικές πληροφορίες, πραγματικά όπλα του αγώνα, ναυτικά όπλα και τμήματα από την αμφίεση του Λυκούργου Λογοθέτη, μαζί με οπτικοακουστικό υλικό συνοδεύουν την περιήγηση σε μια δραματική ιστορία που εξελίχθηκε για πάνω από δυο αιώνες.
Παρά την αυτόνομη κυβέρνηση που πέτυχαν οι Σαμιώτες το 1821, η εγγύτητα του νησιού με τις ακτές της Ανατολίας το καθιστούσαν ευάλωτο στις επιθέσεις. Οι τούρκοι ήταν έτοιμοι να επαναλάβουν στην Σάμο την σφαγή των Ψαρών που είχε προηγηθεί στις 22 Ιουνίου 1824. Ο ελληνικός στόλος, κατάφερε όχι μόνο να αποκρούσει, αλλά και να καταστρέψει την τουρκική φρεγάτα και κάμποσα πλοία, στην Μυκάλη, ενώ οι οθωμανοί απώλεσαν τουλάχιστον 1.000 άνδρες και το ηθικό τους.
Ωστόσο, η Σάμος δεν συμπεριλήφθη στην ανεξάρτητη Ελλάδα. Τα πολιτικά παζάρια την κράτησαν έναν αιώνα εκτός του ελληνικού κορμού. Κατέληξε ως Πριγκιπάτο της Σάμου, ένα αυτόνομο υποτελές κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1834 έως το 1912.
Οι εκατοντάδες επισκέπτες της εκθέσεως αποδεικνύουν ότι οι προθήκες με τα έγραφα και το φωτογραφικό ή άλλο υλικό αποτελούν ζώσα ιστορία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος