Κάπου μεταξύ Κω και Καλύμνου εκεί όπου είναι οι εσχατιές του ανατολικού Αιγαίου ξεκινά η Ελλάδα το μεγάλο της ταξίδι για το μέλλον.
Ο Ιωάννης Μαστροκούκος, Δήμαρχος Καλυμνίων, δικαίως νιώθει υπερήφανος γιατί η Ψέριμος επελέγη για το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο με τίτλο «Έξυπνα Νησιά – Ευκαιρίες και Προκλήσεις», που πραγματοποιήθηκε εχθές Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου.
Πως θα μετατραπούν τα μικρά νησιά σε έξυπνα; Αυτό συζήτησαν 150 σύνεδροι και 46 εισηγητές από όλον τον κόσμο.
Επειδή σε αυτήν την πατρίδα, την Ελλάδα κάθε τόπος διαθέτει τα ιδιαίτερα μοναδικά του χαρακτηριστικά η Ψέριμος, ένα νησί στα διοικητικά όρια της Καλύμνου, σηκώνει την σημαία της πρωτοπορίας για το περιβάλλον και ένα καλύτερο τρόπο ζωής.
Στόχος όλων να συμβάλουν με τις γνώσεις και τα υπάρχοντα τεχνολογικά μέσα στην βελτίωση της ζωής τόσο των κατοίκων της Ψερίμου όσο και άλλων ακριτών.
Σύμφωνα με τον κ. Μαστροκούκο, οι συμμετέχοντες κάλυψαν όλο το φάσμα οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και επιστημονικό.
Στην ύπαιθρο, σε έναν χώρο ανοικτό μέσα στην φύση, οι σύνεδροι είχαν μια βιωματική εμπειρία και προσαρμόστηκαν στην πραγματικότητα του νησιού
«Στόχος είναι το μοντέλο που θα επιλεγεί για την Ψέριμο να είναι εφαρμόσιμο και σε άλλα νησιά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ενεργειακή αυτονομία με φωτοβολταϊκά πάνελ, δωρεάν παροχή ενέργειας στους κατοίκους σκάφη επιβατικά και μεταφορών κινούμενα αυτόνομα με ηλιακή ενέργεια, τηλεϊατρική για την αντιμετώπιση υγειονομικών προβλημάτων, τηλεκπαίδευση για να μην στερούνται τα παιδιά όσα μπορούν να έχουν τα υπόλοιπα, όλα όσα μπορούν να διατεθούν για να απαλύνουν τον απομονωτισμό και την μοναξιά που βιώνουν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών.
«Επί δυο ημέρες δεν σηκώθηκε άνθρωπος από την καρέκλα του». Τόσο μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των συνέδρων για την θεματολογία και για την επίτευξη λύσεων» όπως λέει ο δήμαρχος. Τώρα πλέον η τεχνολογία προσφέρει την δυνατότητα, ώστε τίποτε να μην είναι μακριά. Τα εργαλεία υπάρχουν. Απομένουν η βούληση και οι κατάλληλοι άνθρωποι.
Ένας πολύ όμορφος τόπος με ελάχιστο πληθυσμό, αλλά ανοικτός, όπου καθείς αγναντεύει ελεύθερα τον ορίζοντα, ιδανικός για να παράγει σπουδαίες ιδέες και να κρατήσει τους νέους ανθρώπους μακριά από τις σειρήνες των αστικών ψευδαισθήσεων.
Το συνέδριο διοργάνωσε η Διεθνής Ελληνική Ένωση (International Hellenic Association -ΙΗΑ), υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και σε συνεργασία με τους Δήμους Καλυμνίων, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Κηφισιάς.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος