120 αυθεντικές παραδοσιακές μάσκες στο Εθνογραφικό Κέντρο στην Μελίκη Ημαθίας

Με την μεγάλη προσπάθεια του Γιώργου Μελίκη, λαογράφου και δημοσιογράφου, που δεν έχει τελειωμό και δεν γνωρίζει ανταμοιβή, παρά μόνο από την ανταπόκριση του κόσμου, μπορεί να έρθει σε επαφή το κοινό επισκεπτόμενο το Εθνογραφικό Κέντρο που δημιούργησε στην Μελίκη Ημαθίας.

Εκεί θα συναντήσει ένα σημαντικό θησαυρό, που συγκεντρώθηκε στην διάρκεια δεκαετιών. 120 ελληνικές μάσκες, που φοριούνταν επί αιώνες κατά την περίοδο των καλενδών, κατασκευασμένες από φυσικά υλικά της γής, συνιστούν μέρος της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μόνη ανάλογη προσπάθεια για την συγκέντρωση αυτών των παραδοσιακών μασκών και φορεσιών ήταν εκείνη της αείμνηστης Δώρας Στράτου.

Όπως λέει ο Γιώργος Μελίκης, η ανεύρεση αυτών των κατασκευών είναι πολύ δύσκολη, γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν προνοούσαν να τις κρατήσουν μετά τις γιορτές.  Η τις έκαιγαν ή τις έθαβαν ή τις πετούσαν σε κάποιο ποτάμι. Υπήρχε το προσωρινό τόσο στα υλικά όσο και στην χρήση.

120 αυθεντικές παραδοσιακές μάσκες στο Εθνογραφικό Κέντρο στην Μελίκη Ημαθίας

Ενώ τα μασκοφορεμένα πλήθη περιφέρουν την τάση τους για πρόσκαιρη διασκέδαση, ο Γιώργος Μελίκης αναζητά μια σταθερά στον χρόνο, συγκεντρώνοντας αιώνες παράδοσης και μνήμης. Αυτό που μένει όταν επέρχεται ο πανδαμάτωρ χρόνος.

Οι μασκοφορεμένοι, ντυμένοι με δέρματα, μεταμφιεσμένοι παρελαύνουν υπό τους ήχους των αυλών και ζωντανεύουν μέσα από τα πρόσωπα που αναπαριστώνται όπως την εποχή των διονυσιακών γιορτών, έστω και αν κατέληξαν εμπορεύσιμο είδος.   

120 αυθεντικές παραδοσιακές μάσκες στο Εθνογραφικό Κέντρο στην Μελίκη Ημαθίας

Ο Γιώργος Μελίκης, ξεκίνησε την σχέση του με την ΕΡΤ τον Νοέμβριο του 1969 και πάντα αειθαλής συνεχίζει το έργο του. Όπως ο ίδιος έγραψε στην ιστοσελίδα του στο facebook, «ο ΚΥΚΛΟΣ του ετήσιου χρόνου (365 μέρες) πολλές φορές είναι αβάσταχτος για ορισμένους υποψιασμένους! Η διαφυγή γίνεται αναγκαία και επιτακτική…».  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος